Route-tips

Twents Blokje Om Gezinsroutes; wandelingen voor het hele gezin!

Leestijd 3 minuten 4402 x bekeken

Twents Blokje Om staat voor maar liefst 300 kilometer aaneengesloten wandelplezier. Over stuwwallen. Dwars door beekdalen. Dat hoeft zeker niet in één keer. Je kunt ook delen van het “blokje om” lopen. In een weekend, als dagtocht of tijdens een ochtend of middag in je vakantie met het gezin. Dat bedoelen we met op je eigen gemak!

Essenroute

De Essenroute is circa 80 kilometer lang. De route brengt je langs boerderijen, dorpjes, beken en watermolens. De wegen kronkelen langs het water en tussen de essen. De weides zien er nog verfrissend groen uit. Waar zie je dat nog. En de koeien staan in dit deel van Nederland gewoon nog buiten! Als gezin is deze route ook geweldig. Pak een stuk in de buurt van Vasse. De Bronnenroute (4,7 km) is een echte aanrader.

Stuwwalroute

Net voor Oldenzaal zie je ‘m plotseling oprijzen uit het landschap. De hoogste stuwwal van Twente: de Tankenberg in De Lutte. Bijna 82 meter +NAP. Bovenop lagen ooit uitgestrekte heidevelden waar schapen eindeloos konden grazen. Ook voor de gezinnen die hier op vakantie zijn (en natuurlijk voor de Twentse gezinnen die in hun eigen regio willen wandelen) biedt de Stuwwalroute prachtige mogelijkheden. Pak een stukje van de route in de omgeving van Ootmarsum. Bijvoorbeeld de Kuiperbergroute (5 km) met prachtige vergezichten. Een uniek stukje Twente.

Trambaan Tracé

Vanaf 1903 denderde de stoomtram hier. Ja echt, een heuse tram. Eerst vol arbeiders naar de (textiel)fabrieken in Oldenzaal. Daarna vol zuivelproducten onderweg naar warenmarkten. Ter hoogte van Halte Volthe staat nog een echt, authentiek tramhuisje. Nu zijn er alleen nog stille getuigen. De Trambaan route is 20 kilometer lang. Met het gezin kun je in deze omgeving het beste de Singraven-Wonderryck wandelroute (6km) lopen.

Smokkelroute

Altijd spannend in de buurt van de grens. Vooral als de flarden mist lang en laag boven de grond blijven hangen. Tot de EU-grenzen werden opgesteld, was dit een beruchte smokkelzone. Met name voor boter, sigaretten en sterke drank. Douaneambtenaren verschansten zich in zogenaamde commiezenhutten om smokkelaars te bespieden en betrappen. Tijdens de Smokkelroute beleef je de echte smokkelverhalen. Ook voor gezinnen is de Smokkelroute een echte aanrader. Wandel de Smokkelkinderroute die door het enige, echte Smokkeldorp loopt: Overdinkel.

Boeskoolroute

De Boeskoolroute is een mooie verbinding tussen stad en platteland en voor een deel misschien wel de weg die veel Oldenzalers vroeger liepen om hun producten te verkopen op de markt in Enschede. In het verleden verbouwden veel textielarbeiders uit Oldenzaal namelijk witte kool, ‘Boeskool’ op z’n Twents. Waarschijnlijk heeft Oldenzaal zo de bijnaam ‘Boeskoolstad’ gekregen. Ook voor gezinnen is er in en rondom Oldenzaal voldoende te wandelen en te beleven. Wat dacht je van het Natuurpad Hulsbeek (3,5 km), waar kinderen (maar ook volwassenen) van alles te weten komen over dieren, planten en bomen.

Heanig an

In plaats van ’tot ziens’ zeggen we in Twente ook wel: heanig an! Dat betekent zoveel als ‘doe rustig aan, pas goed op jezelf’. In een lagere versnelling is het leven namelijk veel leuker. Wandelen is een goede manier om dat te ervaren. Stap voor stap laat je niet alleen de natuur zijn werk doen, maar ook de Tukkers zelf… Want als je denkt dat Nederland zijn hartelijkheid aan het verliezen is, ken je ons nog niet. Even onze hand opsteken of een praatje maken, vinden wij nog heel gewoon.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Ootmarsum-Dinkelland

 1. In het spoor van Van Ruisdael en Hobbema Ootmarsum vastleggen

 2. Doe-tips

  Koningsdag in Dinkelland, vrijmarkt, muziek en meer

  Geschreven door Liane
 3. Doe-tips

  15 x Doe tips voor een onvergetelijke Meivakantie

  Geschreven door Denise
 4. Doe-tips

  10 x Heerlijk terras mét buitenspeeltuin

  Geschreven door Liane

Tip je vrienden

facebook twitter