48 uur op pad met

Mathias neemt je mee voor een Twents Blokje Om: ontdek de Stuwwalroute.

Leestijd 3 minuten 15918 x bekeken

Deze wandeltocht voert je in ruim 54 kilometer over de stuwwal van Twente. Deze lange afstandswandeling is onderdeel van het Twents blokje om. Ik liep de Stuwwalroute eind juni, langs de goudkleurige korenvelden en door schaduwrijke bossen. De route loopt weer dwars door de verschillende landschappen die Twente rijk is, langs stuwwallen en via onder andere de Kuiperberg en de Tankenberg richting Hanzestad Oldenzaal.

Bekijk de video
Bekijk video

Door de bossen en langs het koren

De route begint in Mander en loopt over de Twentse stuwwal, een overblijfsel uit de ijstijd. De eerste stijging vind je bij de ‘beklimming’ van de Braamberg en Tutenberg. Dit zijn bergen naar Twentse begrippen – mooie glooiende bospaden. Want het begin van de tocht loopt voornamelijk over fijne schaduwrijke bospaden en langs goudgele korenvelden. Misschien spot je wel een ree in het hoge koren! Voorbij Hezingen maken we een pitstop bij Theehuis Dennenoord voor een heerlijk kopje thee met wat lekkers.

Historisch Ootmarsum

Dichtbij Ootmarsum loop je door leuke paadjes die ook de ‘Tukker’ verrassen. Paadjes onder de weg door, langs beekjes, door natuurweilanden, kleine postzegelbosjes en meer. Als we Ootmarsum naderen, maken we ons op voor de ‘beklimming’ van de Kuiperberg. Wat vooral opvalt is het prachtige uitzicht vanaf de stuwwal. Wij maakten een extra rondje door het historische centrum om wat te drinken, voordat we onze weg vervolgden de stuwwal ‘af’ met mooie weidse uitzichten. Dit uitstapje is zeker de moeite waard!

Groot-Agelo en Rossum

Terwijl de route door het rustige boerenland richting Rossum loopt, worden de uitzichten weidser. Dat komt omdat ter hoogte van Rossum een doorbraakdal ligt, waar de ijstong verder oprukte richting Hengelo. De paden zijn mooi vlak en bestaan vooral uit rustige zandwegen. Af en toe lopen we langs het water, met mooie uitzichten op de omringende weilanden. Rond Havezate Everloo duiken we het schaduwrijke bos weer in, waar we ook een stukje over de oude Trambaan lopen. Dicht bij De Lutte lopen we Erve Middelkamp op. De prachtige houten hooischuur uit de 18e eeuw is alleen al het bekijken waard. Het boswachterskantoor van natuurmonumenten vind je hier ook (met koffie) en er staan overal picknickbankjes op dit mooie plekje. Perfect voor een pauze.

Rondom De Lutte

Terwijl we dichter bij De Lutte komen, begint het landschap steeds meer te glooien. We lopen de stuwwal weer op! De natuur is hier werkelijk waar prachtig. De paden zijn mooi, goed te bewandelen en lopen door prachtige natuur. Langs weilanden, korenvelden met mooie korenbloemen, kamille en klaprozen, langs bloemen en bossen. Vlak voor De Lutte pauzeren we even bij Camping de Sproakstee. De oude veldkeien onder de lindeboom laten mooi zien hoe op deze eeuwenoude vergaderplek vroeger werd vergaderd.

Over de Tankenberg

Het laatste stukje van de route gaat over de Tankenberg, het hoogste punt van Twente. De route loopt via de achterzijde over de top, maar het is ook leuk om even bij het koepeltje te kijken. Vanuit daar heb je een prachtig uitzicht. Hierna is het afdalen, maar nog niet gedaan met de prachtige route. Langzaam maar zeker lopen we de uitlopers van Oldenzaal in, langs mooie optrekjes en door het mooi aangelegde Kalheupinkpark. Aangekomen bij het station is de Stuwwalroute ten einde!

Bekijk ook mijn tips voor onderweg met onder andere leuke adresjes om even te pauzeren!

Bekijk alle routes van Twents Blokje Om op de kaart

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Ootmarsum-Dinkelland

 1. Doe-tips

  4 x Muzikale uitjes in mei & juni - daar zit muziek in!

  Geschreven door Denise
 2. Culinair

  De lekkerste ijsjes in Ootmarsum-Dinkelland

  Geschreven door Liane
 3. Accommodaties

  Romantisch slapen in een heuse Pipowagen!

  Geschreven door Liane
 4. Doe-tips

  10 x Heerlijk terras mét buitenspeeltuin

  Geschreven door Liane

Tip je vrienden

facebook twitter