Het zijn vaak onontdekte plekjes in de regio, maar wel bijzonder mooi! Échte stukjes Twente waar het soms lijkt dat de tijd stil heeft gestaan. Ontdek de bijzondere verhalen en gebouwtjes die te vinden zijn in en nabij de kerkdorpen en buurtschappen van Ootmarsum-Dinkelland. Ga op zoek en geniet van de rijke historie!

Populair in

 1. Erfgoed Bossem

  Op 'oale groond'. Je voelt het meteen. Daar klopt ’t. Daar aard je en kom je tot rust. Je …

 2. Theehuis Dennenoord

  Theehuis Dennenoord is een landelijk gelegen sfeervol houten pand in de bosrijke omgeving tussen …

 3. Eetgeleghenheid Kakelbont

  Heerlijke Hollandse keuken voor jong en oud. Een fantastische speeltuin binnen maar ook buiten. …

 4. Camping Bij De Bronnen

  Welkom in Twente! geniet van de natuur, de gastvrijheid en bovenal van onze prachtige camping en …

 5. Erve Broam

  Overnachten op een bijzonder Twents erfgoed, (maximaal 16 personen & 5 kleine kinderen ) waarbij …

Verborgen plekjes om te koesteren
Camera

Tilligte

Tilligte is een dorpje tussen Ootmarsum en Denekamp. Met een kleine dorpskern, maar een heel groot buitengebied waar prachtige authentieke boerderijen met eeuwenoude erven te vinden zijn, slingerende weggetjes en goedbegaanbare zandpaden, mooie oude houtwallen, een dorpscafé, het grote modehuis Koopman en natuurlijk de Maria Landkapel die jaarlijks duizenden bezoekers trekt! Bekijk hier de uitzending Het Dorp van NPO1 20 januari 2021 over Tilligte.

Lattrop-Breklenkamp

Het is een onontdekt en onvermoed stukje Twente, een uitstulping van de Nederlands-Duitse grens: de buurtschap Lattrop-Breklenkamp. Wie er niet zijn moet, komt er niet of nauwelijks. Gelukkig maar. Want daarom is deze buurtschap gebleven zoals ze altijd was. Misschien al wel vele eeuwen. De bakspieker, de fraaie en historische havezathe Huis te Brecklenkamp, het oude boerenerf De Kuijer met zijn authentieke bewoners, het Dinkeldal, de oude, groene grensovergang met Duitsland richting Lage, de oude school, de oude Boerenbond, het voormalig café van Rika in Breklenkamp, loonwerker Wassink, de glooiende essen, eeuwenoude boerenerven en honderden jaren oude solitaire eiken: wat is Breklenkamp mooi voor wie er oog voor wil hebben.

Rossum-Volthe

Niet ver gelegen van de prachtige trambaanroute ligt het dorpje met het buurtschap Rossum-Volthe. Het kleine dorp kent een actieve bevolking die altijd in is voor het organiseren van gezellige activiteiten. Maar het dorp en haar buurtschap kent ook een prachtig buitengebied. Wandel eens over de restanten van wat eeuwen geleden een burcht was van een koning, graaf of bisschop, de Hunenborg in de Voltherbroek kent vele schatten! Maar ook de Havezathe Everloo bij het natuurgebied Roderveld is een unieke locatie. Alleen een authenthieke bouwhuis staat er nog. Vroeger was hier ook een kasteel dat op een eiland stond omringd door grachten, die er nog zijn. In de jaren '60 en '70 was hier een pannenkoekenbedrijf en een boerderij in gevestigd. Tegenwoordig wordt het gebouw gebruikt voor allerlei festiviteiten en (buiten)activiteiten.

Saasveld

Saasveld ligt middenin het voor Twente zo kenmerkende coulisselandschap. Een klein kerkdorp, waar het voor rustzoekers goed toeven is. Bossen, heide, glooiende akkers, oude houtwallen, gastvrije mensen, diverse mooie wandel- en fietsroutes, gezellige terrasjes, een ambachtelijke bakker die lekkere broodjes serveert… Het dorp wordt aan de ene kant begrenst door Het Gravenbos. Aan de andere kant ligt het Molenven. Vroeger een veenafgraving, nu een prachtig natuurgebied met vele fiets- en wandelmogelijkheden. De broedplek voor honderden vogels, eenden en ganzen. De Soaseler Möl (een molen) is de naamgever van het ven.

Buurtschappen

Een buurtschap is in Nederland een kleine bewoonde plaats met een eigen naam en vaak zonder duidelijk middelpunt zoals een kerk of marktplein, maar wel met vele tradities en kenmerken. Zo kent Ootmarsum-Dinkelland 1 stad, 8 dorpen en 14 buurtschappen. De stad: Ootmarsum, de dorpen: Denekamp, Deurningen, Lattrop, Noord Deurningen, Rossum, Saasveld, Tilligte en Weerselo. En de buurtschappen: Agelo, Beekdorp, Berghum, Breklenkamp, Dulder, Gammelke, Het Stift, Lemselo, 't Loo, Nijstad, Noordijk, Nutter, Oud Ootmarsum en Volthe. Ontdek de charme van alle 23 mooie plekjes!

verhalen & tips over Kerkdorpen & Buurtschappen

 1. Culinair

  De lekkerste ijsjes in Ootmarsum-Dinkelland

  geschreven door Liane
 2. Accommodaties

  Romantisch slapen in een heuse Pipowagen!

  geschreven door Liane
 3. Doe-tips

  10 x Heerlijk terras mét buitenspeeltuin

  geschreven door Liane
 4. Denekamp

  Als een stoomtram door Twente

 5. Doe-tips

  Wandelen onder Wilmink's vleugels op de Kuiperberg

  geschreven door Fun2walk
 6. Culinair

  Proef onze streekproducten, de basis van het slow food principe

 7. Culinair

  Heerlijke High Tea, de lekkerste adresjes

  geschreven door Liane
 8. Doe-tips

  6x favoriete speelbossen en natuurspeeltuinen in Twente

Kerkdorpen & Buurtschappen op de kaart

Evenementen in de kerkdorpen en buurtschappen

Havezathes

Een havezate is een versterkt huis, hofstede, hof of hoeve. Oorspronkelijk was het een benaming voor een grote boerderij met land. In de 17e eeuw was de havezate een riddermatig goed. In onze regio kennen we twee bekende Havezathes. Havezate Brecklenkamp in Breklenkamp. 'Huis Breklenkamp' is in 1564 door Johan Moerbecke gebouwd. De huidige eigenaar heeft het pand grondig gerestaureerd en de tuinen heringericht. Hier worden jaarlijks enkele concerten gegeven.
De prachtige Havezathe Everloo in Volthe werd begin 19e eeuw afgebroken, maar werd direct daarna weer herbouwd door de predikant Johannes Palthe. Tot 2005 was het familiebezit, nu is het in handen van Natuurmonumenten.

Mariakappelletjes

Dat geloof een grote rol speelde en nog altijd speelt in de regio Ootmarsum-Dinkelland is wel te zien aan de veelheid mooie kapelletjes die je kunt vinden in met name de buurtschappen. Neem de Maria Landkapel in Tilligte, deze trekt sinds de opening in 2003 vele tienduizenden bezoekers per jaar. Ook de Kipboomkapel in Agelo, die door eigen inwoners is gebouwd in 2014, is een plek waar mensen even tot zichzelf komen en bidden voor kracht of voorspoed. Maar ook op tal van andere plekken, zoals bijvoorbeeld langs het Almelo-Nordhorn kanaal bij Noord-Deurningen, daar vind je de Schotbrookkapel. En laten we eerlijk zijn, een momentje van rust is toch heel fijn!

Klöpkeshoes

Tijdens de wisseling van de 19e naar de 20e eeuw was er op veel plekken een Klöpkeshoes te vinden op Twentse boerenerven. Het waren woningen van ongehuwde vrouwen, die veel tijd doorbrachten met bidden. In het buurtschap Berghum aan de Mekkelhorsterstraat bij Denekamp staat sinds maart 1988 een fraai herbouwd ‘klöpkeshoes'.
Aan de Johanninksweg in Noord Deurningen staat ook een klöpkeshoes, Maria Cloese genaamd, dit is nu ingericht als Mariakapel.

Bijzondere plekjes

De bekende negentiende eeuwse schilder Jongkind is geboren in het buitengebied van Lattrop. Daar waar vroeger het geboortehuis van hem stond is nu een monumentaal gebouwtje in Saksische stijl gebouwd met info over deze internationale kunstenaar. Het Jongkindmonument.
Ook de Bakspieker in Breklenkamp kent vele mooie verhalen. Een 'spieker' was vroeger op een boerenerf een klein bijgebouwtje dat verschillende doelen kon hebben. Bij de Bakspieker in Breklenkamp, gebouwd om een oude eik, werden er varkens in gehouden.