Denekamp

Als een stoomtram door Twente

Leestijd 2 minuten 5933 x bekeken

Lees hier het reisverslag van journalist Max de Krijger die onlangs de trambaan route tussen Oldenzaal en Denekamp heeft gelopen.

De route van de tram Denekamp- Oldenzaal vormt letterlijk een dwarsdoorsnede van het landschap. De tram rijdt al sinds 1942 niet meer, maar de wandelaars volgen nog steeds hetzelfde spoor. Dwars door het gevarieerde en glooiende Twentse landschap. Soms negen meter diep, dan weer drie meter boven het terrein. De tramhuisjes van Denekamp en Oldenzaal herinneren nog aan de tram. Net als een paar stukjes trambaan op het pad.

stukje spoor
stukje spoor

routebordje
routebordje
Voor het dagblad van het Noorden liep Max de Krijger onlangs deze 15 km lange route over het voormalige tramtraject. Beginpunt was het station in Oldenzaal. De route is volledig gemarkeerd met een paars-witte markering Trambaan.

Prachtig erfgoed

Romantiek

"We volgen de spoorweg op het talud. Soms moeten we eraf, op plekken waar het bos de oude lijn heeft verzwolgen. Na een nat stukje akker met klaphekjes staan we op een smalle asfaltweg. Weg romantiek. De naam Tram-weg is hier letterlijk op te vatten. Gelukkig gaat de route even later rechtsaf. We duiken het bos in, op het oude traject. Weer een tafel en bankjes op wielen. We lopen dit keer door. Puur natuur langs de rechte spoorlijn. Mooi: een meertje. Dit was dus het uitzicht vanuit de vroegere boemel. Een oude spoorbrug resteert. Wat een prachtig stuk erfgoed! Nog een stukje rechtdoor en dan komen we uit bij een volgende halteplaats. Met niet alleen het inmiddels bekende tuinstel op de rails, maar ook een tramhuisje – een replica van een wachthuisje dat langs deze lijn heeft gestaan. Dit is de plek waar de juffers van Palthe – dames van stand van een nabijgelegen landgoed – op de tram stapten."

Wil je het hele artikel van Max de Krijger lezen? kijk dan hier....meer lezen

halte juffers Palthe
halte juffers Palthe

station in Denekamp
station in Denekamp

De trambaanroute is onderdeel van het Twents Blokje Om...liefst 300 km aan wandelplezier. De routes staan ingetekend op de wandelnetwerkkaart
'Twents Blokje Om' deze kaart is voor € 4,95 te verkrijgen bij de VVV's / TTI's in Noordoost Twente. De route is ook online te raadplegen, DOWNLOAD HIER DE ROUTE

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Ootmarsum-Dinkelland

 1. Culinair

  De lekkerste ijsjes in Ootmarsum-Dinkelland

  Geschreven door Liane
 2. Accommodaties

  Romantisch slapen in een heuse Pipowagen!

  Geschreven door Liane
 3. Doe-tips

  10 x Heerlijk terras mét buitenspeeltuin

  Geschreven door Liane
 4. Culinair

  Met z’n achten dineren in een wijnvat!

  Geschreven door Liane

Tip je vrienden

facebook twitter