48 uur op pad met

Mathias neemt je mee voor een Twents Blokje Om: ontdek de Essenroute.

Leestijd 3 minuten 18243 x bekeken

Hier vind je

 • check

  Mathias reisverslag van de Essenroute

 • check

  Bezienswaardigheden die je onderweg tegenkomt

 • check

  Tips voor onderweg

 • check

  Een sfeerimpressie van de Essenroute

Download Essenroute >

Twente staat er letterlijk bol van: ‘Essen’. De Essenroute voert je in ruim 70 kilometer langs tal van deze glooiende velden. Deze lange afstandswandeling is onderdeel van het Twents blokje om. Ik liep de Essenroute in de lente en liet mij in deze tocht verrassen door het afwisselende landschap, over kleine paadjes en rustige zandwegen.

Bekijk de video
Bekijk video

Een vroeg begin in het Dal van Mosbeek

Rond zonsopkomst begon ik aan de Essenroute. Terwijl de meeste Tukkers nog moesten ontwaken, was de natuur al druk in de weer. In het Dal van Mosbeek verschenen de verse blaadjes aan de bomen langs de rustige zandwegen. De houtwallen waar je langsloopt zijn zo kenmerkend voor het Twentse coulissenlandschap. Omdat het vroeg nog rustig was, vloog de ene na de andere haas, fazant of ree uit de houtwal terwijl de vogels een oorverdovend – en prachtig – concert gaven.

Baasdam en de Kroezeboom

In de buurt van Tubbergen voert de route je door het bos van Landgoed Baasdam. Het pad buigt soms af naar de bosranden, waardoor je mooie doorkijkjes hebt op de open vlakte middenin het landgoed. Want het is hier werkelijk een paradijs voor (klein)wild, vogels en andere flora en fauna. Dus houd je ogen open! Vanuit Baasdam gaat de route richting Fleringen om net voor het dorp af te buigen naar de Kroezeboom. Dat is een van de oudste (400 a 500 jaar!) bomen in Nederland, midden op de Fleringer Es.

Havezate Herinckhave

Na de Kroezeboom steek je over naar het Landgoed Herinckhave. De havezate Herinckhave is werkelijk een plaatje! Achter de mooie wit-blauwe poort uit 1742 zit zelfs een kleine kapel. Kijk ook eens naar de tips om dit landgoed verder te ontdekken! Vervolgens wandel je verder door het mooie Twentse coulisselandschap richting het Stift, een eeuwenoud beschermd dorsgezicht met in het midden de mooie Stiftskerk. Daarna loopt de route verder richting Saasveld, waar de mooie tuin achter de St. Plechelmuskerk en het Molenven mijn favoriete stukjes zijn. Ook heb je op deze afgelegen zandwegen in de schemering goede kans om wild te spotten!

Rondje langs de Essen van Zenderen

De route rond Hertme is misschien wel een van de meest idyllische stukjes van de Essenroute. Op het Landgoed Weleveld heb je overal prachtige doorkijkjes. Aangekomen in Zenderen, maakt de route een ‘rondje’ langs de essen. Dwars door de weilanden en via een geinig wandeltunneltje onder het spoor, word je getrakteerd op mooie vergezichten. Maar pas wel op! Ik schrok mij rot toen een eend uit het hoge gras kwam vliegen.

Langs de Gammelkerbeek

Via een kleine lus terug naar het idyllische hoekje van Hertme, loopt het pad boven Borne langs richting Deurningen. Van de Deurningerbeek stapt de route over op de Gammelkerbeek. Intussen is het landschap een stuk weidser geworden. Een mooi fiets- en wandelpaadje van gravel kronkelt hier langs de meanderende beek, met mooie uitzichten over de essen. Nadat je een rondje door de heerlijk geurende dennenbossen van het Hulsbeek hebt gemaakt, eindigt de Essenroute bij de zwemvijver.

Bekijk hier mijn tips voor onderweg met onder andere leuke adresjes om even te pauzeren.

En dit kwam ik onderweg tegen

Bekijk alle routes van Twents Blokje Om op de kaart

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Ootmarsum-Dinkelland

 1. Typisch Twents

  De Twentse wijngaarden; "Ie’j könt de leefde preuven in ’t glas!"

 2. Route-tips

  Langs water. Door natuur. Zonder Grenzen. Ontdek de Alte Kanalallee Naturtour.

 3. Slaaptijd!

  9x kamperen met kinderen in Twente. Hier hebben ze de tijd van hun leven

  Geschreven door Nicoline
 4. Culinair

  De lekkerste ijsjes in Ootmarsum-Dinkelland

  Geschreven door Liane

Tip je vrienden

facebook twitter