Twente tales

De Hellehond: waarom de zwarte hond zorgt voor angst in De Lutte.

Geschreven door

Vincent

Leestijd 1 minuten 10753 x bekeken

In en om De Lutte kon het vroeger behoorlijk spoken. Er gingen verhalen rond over een mysterieuze, hond-achtige verschijning. Deze angstaanjagende hond was pikzwart, had grote spitse oren en werd af en toe gezien in de buurt van de Paasberg en het Duivendal.

De Hellehond

Ook kwam het voor dat de hond zich liet zien op het Lutters kerkhof. Dit bleek een onheilspellende voorbode van een aanstaand sterfgeval te zijn. De hond stond symbool voor onheil. Het verhaal luid dat er ooit een boer was die werd aangevallen door de Hellehond. Hij kon het gelukkig nog navertellen, maar een dag later werd de ongelukkige boer doodziek en zat hij onder de zweren en bulten.

In Oud- Germaanse mythologie komt de Hellehond voor als metgezel van de God Wodan, de leider van het dodenleger. Of er vroeger in De Lutte ook geloofd werd in deze God is, is echter niet bekend. Midden in het dorp vind je tegenwoordig een bronzen beeld van de Hellehond. Ook is de Hellehond prominent afgebeeld op de dorpsvlag van De Lutte.

Deel dit artikel met vrienden

Vincent

Vincent Croce is een geboren Tukker en loopt dus al wat langer mee in Twente. Als grootste natuurinstragrammer van Noord-Oost Nederland heeft hij veel favoriete plekken waar hij komt fotograferen.

Meer verhalen uit Ootmarsum-Dinkelland

 1. Doe-tips

  16 leuke uittips tijdens de Paasdagen!

  Geschreven door Denise
 2. (Oude) Tradities

  Typisch Twentse paastradities

  Geschreven door Liane
 3. Accommodaties

  Romantisch slapen in een heuse Pipowagen!

  Geschreven door Liane
 4. Wellness

  Unieke beleving in de allereerste bierspa van Nederland!

  Geschreven door Liane

Tip je vrienden

facebook twitter