Twente tales

De Witte Wieven: de bekendste mythologische wezens die ons land rijk is.

Geschreven door

Vincent

Leestijd 1 minuten 14662 x bekeken

De Witte Wieven zijn wellicht de bekendste mythologische wezens die ons land rijk is. In Oost- en Noord Nederland bestaan veel verhalen over deze in het verleden alom gevreesde spookachtige gedaantes in hun witte gewaden.

Witte Wieven

Iedere keer als je op een koude nevelige avond mistflarden over de velden ziet liggen, is dit een onheilspellende voorbode van de aanwezigheid van witte wieven.

Lonneker

In Twente zijn meerdere plekken waar in het verleden Witte Wieven zijn waargenomen, maar met name het buitengebied van het kerkdorp Lonneker kent een rijke geschiedenis waarin geregeld Witte Wieven voorkwamen. Zo was er een jongedame genaamd Elske die op een avond niet thuis kwam. Het gerucht klonk dat zij door de Witte Wieven gevangen zou zijn genomen. Tiemen, de vriend van de ontvoerde Elske redde haar door met behulp van een van taxustakken gemaakt kruis die hij op de hoogste heuvel van de Lonnekerberg plantte. Hij groef vervolgens in de grond zodat het zonlicht op de Witte Wieven in de onderwereld scheen die vervolgens op de vlucht sloegen. Tenslotte ziet Tiemen zijn geliefde Elske en brengt hij haar in veiligheid.

Deel dit artikel met vrienden

Vincent

Vincent Croce is een geboren Tukker en loopt dus al wat langer mee in Twente. Als grootste natuurinstragrammer van Noord-Oost Nederland heeft hij veel favoriete plekken waar hij komt fotograferen.

Meer verhalen uit Ootmarsum-Dinkelland

 1. Doe-tips

  16 leuke uittips tijdens de Paasdagen!

  Geschreven door Denise
 2. (Oude) Tradities

  Typisch Twentse paastradities

  Geschreven door Liane
 3. Accommodaties

  Romantisch slapen in een heuse Pipowagen!

  Geschreven door Liane
 4. Wellness

  Unieke beleving in de allereerste bierspa van Nederland!

  Geschreven door Liane

Tip je vrienden

facebook twitter