Smokkelroute 37 km

Fietsen langs de Duits-Nederlandse grens over voormalige smokkelpaden.

bezienswaardigheden langs deze route

ROUTE DOWNLOADEN

Singraven
In het Huis is een prachtige verzameling te zien van meubels uit de 17e en 18e eeuw, schilderijen, wandtapijten, porselein, zilver en vele in leer gebonden boeken. Iets verderop liggen de watermolens van Singraven. De molens werden voor het eerst in 1448 opgetrokken in vakwerk. De houtzaagmolen is in de zomermaanden opengesteld voor bezoekers.
Klooster Zusters Franciscanessen
In 1875 kwam Zr. Anselma met de eerste drie zusters van Thuine (Duitsland) naar Denekamp. Zij vestigden zich hier in de havezate “Noord-Deurninghe”. In 1896 is een kleine kapel gebouwd. Deze is in 1934 vergroot en later nog enkele keren aangepast. Nu wonen er nog zo’n 120 zusters in het klooster. Van 1997 tot zijn overlijden in 2006 (hij werd bijna 97 jaar) heeft kardinaal Willebrands in dit klooster gewoond.
Sluis Frensdorfer Haar en Douanehuis
De Sluis Frensdorfer Haar ook wel Grenzschleuse genoemd, is 62 mtr. lang en heeft een doorvaartbreedte van zesenhalve mtr. De sluis werd in 1905 in gebruik genomen. Sinds 1960 heeft de sluis geen functie meer. Iets verderop ligt het voormalige douanekantoor en het douanehuisje (zie foto voorzijde) waar goederen werden ingeklaard die de Duits-Nederlandse grens passeerden via het Almelo-Nordhornkanaal.
Commiezenhut
Langs de grens met Twente is altijd gesmokkeld. Goederen waar vooral in gehandeld werd waren boter, sigaretten en drank. Om de smokkelaars op te sporen werden Commiezen (douane-ambtenaren) langs de grens gestationeerd. Zij verbleven in deze commiezenhutten, van waaruit ze via kijkgaten onopgemerkt de grens controleerden. De hutten waren goed gecamoufleerd en zaten deels onder de grond en deels boven de grond.
Jan Wesselinkhoes
Het Jan Wesselinkhoes is een prachtige oude boerderij, een zogenaamd ‘Los Hoes’. Los hoes betekent open huis: de bewoners en het vee leefden samen onder een dak. Het type is rond 1100 ontstaan en kwam nog tot rond 1900 voor in de Achterhoek en Twente, elders was het al eerder verdwenen. De boerderij is in handen van Staatsbosbeheer en wordt tegenwoordig vaak gebruikt voor familiefeesten, trouwlocatie of vergadering.
Klöpkeshoes
Tijdens de wisseling van de 19e naar de 20e eeuw was een Klöpkeshoes vaak te vinden op Twentse boerenerven. Het waren woningen van ongehuwde vrouwen, die veel tijd doorbrachten met bidden. In roerige tijden van het christendom riepen zij vanuit hun ‘vrome onderkomens’ de rooms -katholieken op tot het bijwonen van geheime kerkdiensten, die waren in die tijd namelijk verboden. Zij deden dat door op de deuren van de woningen te kloppen, vandaar de naam ‘klöpke’ en ‘klöpkeshoes’ voor hun eigen onderkomens

contactinformatie

 

Oldenzaalsestraat 39
7591 GL Denekamp/Losser

0541-355752

voorzieningen

Type route
  • Recreatief fietsen

Tip je vrienden

facebook twitter