Kasteel Bentheimroute 44 km

Op de fiets naar het imposante kasteel Bentheim en rakelings langs de zandsteengroeves van Gildehaus

Route downloaden Bestel via de webshop

Bezienswaardigheden langs deze route

Klöpkeshoes
Tijdens de wisseling van de 19e naar de 20e eeuw was een Klöpkeshoes vaak te vinden op Twentse boerenerven. Het waren woningen van ongehuwde vrouwen, die veel tijd doorbrachten met bidden. In roerige tijden van het christendom riepen zij vanuit hun ‘vrome onderkomens’ de rooms -katholieken op tot het bijwonen van geheime kerkdiensten, die waren in die tijd namelijk verboden. Zij deden dat door op de deuren van de woningen te kloppen, vandaar de naam ‘klöpke’ en ‘klöpkeshoes’ voor hun eigen onderkomens.

Jan Wesselinkhoes
Het Jan Wesselinkhoes is een prachtige oude boerderij, een zogenaamd ‘Los Hoes’. Los hoes betekent open huis: de bewoners en het vee leefden samen onder een dak. Het type is rond 1100 ontstaan en kwam nog tot rond 1900 voor in de Achterhoek en Twente, elders was het al eerder verdwenen. De boerderij is in handen van Staatsbosbeheer en wordt tegenwoordig vaak gebruikt voor familiefeesten, trouwlocatie of vergadering.

Openluchtmuseum- Steengroeve
Al sinds de 11e en 12e eeuw wordt er in het graafschap Bentheim zandsteen gedolven. De vorst van Bentheim en Steinfurt bezat in de hoogtijdagen van het graafschap maar liefst 22 steengroeven. Ook tegenwoordig wordt er nog steeds zandsteen gedolven in de steengroeve bij de Romberg in Gildehaus. Deze route voert je rakelings langs de diepe afgronden van de groeve, een spectaculair gezicht. Veel gebouwen zijn gemaakt van Bentheimer zandsteen. O.a. het imposante kasteel Bentheim in het gelijknamige stadje, maar ook allerlei andere gebouwen in de omgeving zijn geheel of gedeeltelijk met Bentheimer zandsteen gebouwd. Voorbeelden daarvan zijn de kerk van Schüttorf in Duitsland en de kerken van Delden, Oldenzaal (Plechelmus), Denekamp en Tubbergen in Twente. Buiten het gebied komt men de Bentheimer zandsteen regelmatig als bouwsteen tegen, bijvoorbeeld bij het Paleis op de Dam in Amsterdam.

Kasteel Bentheim
Het kasteel Bentheim is de grootste hoogteburcht van Noordwest- Duitsland en werd voor het eerst in het jaar 1050 vermeld. Een hoogteburcht is gebouwd op een natuurlijke hoogte, deze plek is gekozen omdat een bouwwerk op een heuvel beter te verdedigen is. Al meer dan vijf eeuwen is het complex in het bezit van de graven en vorsten zu Bentheim und Steinfurt. In de 18e eeuw werden op tal van plaatsen kastelen in barokke stijl verbouwd. In het verzwakte graafschap Bentheim ontbrak het echter aan geld. Het is vooral hieraan te danken dat de middeleeuwse en vroegmoderne bouwdelen van kasteel Bentheim bewaard zijn gebleven. Binnen de dikke zandstenen muren (van het beroemde Bentheimer zandsteen) ligt een compleet dorp. Met stoere vierkante kruittoren, ronde donjon, imposant poortgebouw, kerk, arsenaal, vorstelijke woonvertrekken, middeleeuwse façade met neogotische ramen, boomgaard en binnenplaats met bogengalerij, begroeid met bloeiende klimop. Het kasteel is het gehele jaar door te bezichtigen.

contactinformatie

 

Oldenzaalsestraat 39
7591 GL Denekamp

0541-355752

voorzieningen

Type route
  • Recreatief fietsen

prijzen

€ 2,00 Deelnameprijs

Tip je vrienden

facebook twitter