Natuurgebied Achter de Voort, Agelerbroek & Voltherbroek

De drie gebieden, gelegen in de gemeente Dinkelland, bestaan overwegend uit loofbossen en zijn zeer soortenrijk door de leemrijke ondergrond en waterhuishouding. De oppervlakte van het gebied is 324 ha en wordt beheerd door Staatsbosbeheer, Landschap Overijssel en particulieren.

Achter de Voort, Agelerbroek & Voltherbroek is een Natura 2000-gebied. Het natuurgebied ligt bij Volthe, een buurtschap in de gemeente Dinkelland.

In het gebied zijn een fietsommetje en een wandelommetje uitgezet. De start van het fietsommetje van 10 km is op het Thijplein in Rossum. Ook het wandelommetje (8km) start vanaf het Thijplein in Rossum.

Bezienswaardigheden
In de buurtschap liggen pal ten noorden van het kanaal Almelo-Nordhorn de restanten van de Hunenborg, een middeleeuwse burcht. Dit is het enige rijksmonument van Volthe.

Filmpje Hunenborg

Havezathe Het Everloo (vroeger ook Everlo). Het oorspronkelijke jachtslot is in 1811 gesloopt nadat het ernstig in verval was geraakt. Tussen 1967 en 2000 werd de havezathe geëxploiteerd door Jan Race Palthe en zijn vrouw. Deze exploitatie is in 2000 beëindigd, waarna de havezathe tezamen met het omliggende landgoed in 2005 is verkocht aan Natuurmonumenten, die het in datzelfde jaar doorverkocht aan Heisterkamp Dranken uit Ootmarsum.

contactinformatie

 

Broekmatenweg
Denekamp

voorzieningen

  • Natuur

Tip je vrienden

facebook twitter