De Vrijdijk

De Vrijdijk is de grensweg tussen Nederland en Duitsland. Het gebied was oorspronkelijk een stukje niemandsland, het mocht niet worden bebouwd noch bewoond. Hierdoor kreeg de natuur alle kans en dat is tot op de dag van vandaag nog goed te zien.

Tot 1995 (verdrag van Schengen) was dit een zogenoemde groene grensovergang waarbij geen permanente controle door de douane plaatsvond. Groene grensovergangen waren normaliter uitsluitend bestemd voor fietsers en voetgangers. Het gebied rondom de grensweg was oorspronkelijk een stukje niemandsland, een afspraak tussen de graaf van Bentheim en de bisschop van Utrecht. Het mocht niet worden bebouwd noch bewoond. Hierdoor kreeg de natuur alle kans en dat is tot op de dag van vandaag nog goed te zien. Je ziet er o.a. heidevelden en talrijke vlierbessenstruiken.

Commiezenhutten

Vroeger was het gebied ideaal voor smokkelaars… dat verklaart de naam Vrijdijk. In 1949 werd de weg in zijn geheel toegekend aan Nederland. Je vindt er nog enkele commiezenhutten, ondergrondse hutten waar de grenswachters (commiezen) op zoek gingen naar smokkelaars.

contactinformatie

 

Vrijdijk
Denekamp

voorzieningen

Type
  • Natuur

Tip je vrienden

facebook twitter