Wandelroute Singraven 6 km

Wandelen op het landgoed Singraven

Bezienswaardigheden langs deze route

ROUTE DOWNLOADEN

Natura Docet Wonderryck Twente
Natura Docet Wonderryck Twente (voorheen Natura Docet) is een natuurhistorisch museum. Het is opgericht in 1911 door onderwijzer J.B. Bernink. Het was het eerste regionale natuurhistorisch museum in Nederland dat voor het publiek toegankelijk was. Sinds 1922 is het museum op de huidige locatie gehuisvest. Na een grondige renovatie, uitbreiding en herinrichting is het museum op 8 juni 2013 heropend. ‘Natura Docet’ Latijn voor ‘de natuur onderwijst’ De hele traditie van het museum staat dan ook in het teken van onderwijs.
Huis Singraven
Het Landgoed Singraven wordt al voor het eerst genoemd in 1381 als agrarische boerenhofstede ‘Hof ten Singraven’, die in eigendom was van de bisschop van Utrecht. Tot de vele eigenaren in de loop der eeuwen behoorden Frederik van Twickel, het Convent der Derde Orde van Sint Franciscus (die het 10 jaar gebruikte als klooster), de graaf van Bentheim, Gerhard Sloet, Mark Anton Markies de Thouars en mr. Johannes Theunis Roessingh Udink. Huis en Landgoed worden nu beheerd door de Stichting Edwina van Heek, die het landgoed kreeg van de laatste particuliere eigenaar mr. Willem Frederik Jan Laan. Het huis bezit een waardevolle kunstverzameling, waaronder meubels, schilderijen, porselein en vele in leer gebonden boeken. Watermolen Singraven
De watermolen op het landgoed is de enige houtzaagmolen in Nederland aangedreven door water. Gedurende de zomermaanden laten vrijwillige molenaars de raderen draaien en kunt u een kijkje nemen in de watermolen. De molen werd diverse malen door de schilders Jacob van Ruysdael (1628 - 1682) en zijn leerling Meindert Hobbema (1638 - 1709) vereeuwigd en de doeken hangen nu o.a. in het Louvre in Parijs en de National Gallery in Londen. De huidige molen werd waarschijnlijk al in 1448 gebouwd ter vervanging van een nog oudere molen die aan de Omdinkel zou hebben gestaan. De molen is gebouwd als olie- en korenmolen. De gehele molen werd vanaf 1928 vernieuwd en gerestaureerd door de toenmalige eigenaar Willem Frederik Jan Laan. Hij verving de oliemolen door een houtzaagmolen. In een deel van het molencomplex werd in 1896 een uitspanning gevestigd, het tegenwoordige restaurant De Watermolen. Hier kunt u genieten van een heerlijke kop koffie of lunch bij de open haard. Tegenover het restaurant bevindt zich de landgoedwinkel van Singraven, hier kunt u toegangsbewijzen voor het Huis, Park en Arboretum kopen.

contactinformatie

 

voorzieningen

Type route
  • Wandelroute

prijzen

€ 2,00 Entreeprijs

Tip je vrienden

facebook twitter