Eier gadder'n

Het eier gadder'n is een van de onderdelen van de paasgebruiken van Denekamp. Op Palmzondag, de zondag voor pasen gaat een groep jongeren onder leiding van Judas en Iskariot op weg om eier te gadder'n (eieren verzamelen). Tegenwoordig hebben de eieren veelal plaats gemaakt voor geld.

De jongeren die aan de paasgebruiken meedoen trekken onder leiding van hun aanvoerder Judas het dorp in. Judas heeft een hulpje, Iskariot of de Krioter genaamd. Dit hulpje zal het jaar erop zelf Judas zijn.

"eier, eier.... geld is ok good".

Judas is de bewaarder van het geld en Iskariot ontfermt zich over de eieren. Het geld gebruiken ze onder andere om hout voor het paasvuur te kopen. Als er een bijdrage is gegeven wordt men uitgenodigd om op eerste Paasdag de paasgebruiken bij te wonen.

Immaterieel Erfgoed Nederland

De Paasgebruiken in Denekamp zijn in 2018 bijgeschreven op de inventarisatielijst Immaterieel Erfgoed Nederland. De gebruiken omvatten naast het Paasstaakslepen op Paaszondag ook het eier gadder'n en het Paasvuur.
De erkenning als cultureel erfgoed betekent dat het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed Denekamp gaat ondersteunen bij het levend houden van de tradities. De manier waarop dat moet gebeuren wordt door de inwoners van Denekamp zelf bepaald.

De Paasgebruiken vinden jaarlijks plaats onder aanvoering van Judas en Iskariot, twee jongemannen die de eer hebben voorop te gaan bij het Paasstaakslepen en eier gadder'n. De traditie wordt in ieder geval al sinds eind negentiende eeuw van vader op zoon doorgegeven, zo blijkt uit een krantenbericht uit 1894.

Wanneer

Prijzen

  • gratis Entreeprijs

Locatie

Nicolaasplein

Adres
Nicolaasplein 5, 7591 MA Denekamp

Tip je vrienden

facebook twitter