Grote Twentse Midwinterhoornwandeling 2024

De 39e editie van de Grote Twentse Midwinterhoornwandeling vindt dit jaar plaats op zondag 22 december in Haaksbergen. Een mooie wandeling met op diverse plaatsen midwinterhoornblazers.

De enige echte Twentse Midwinterhoornwandeling heet zo omdat deze wandeling al vele tientallen jaren georganiseerd wordt door de buurtschappen in heel Twente en de aangrenzende Duitse buurtschappen. Dit jaar in 2024 vindt alweer de 39e editie plaats! Elk jaar is een ander buurtschap aan de beurt om de wandeling te organiseren. Tijdens deze wandeling zie je het mooie winterlandschap in combinatie met de bijzondere eeuwenoude traditie van het midwinterhoornblazen.

Dit jaar vindt de wandeling plaats in Haaksbergen. Het midwinterhoorn blazen is een oeroud gebruik dat ook nu nog in het Duits-Nederlandse grensgebied beoefend wordt. De traditie gaat terug tot de Germaanse volkeren die 3000 jaar geleden al soortgelijke hoorns gebruikten om hulp in te roepen, het nieuwe licht na de zonnewende op te roepen of boze geesten te verdrijven. Tegenwoordig kondigen de midwinterhoorn blazers de geboorte van Christus aan. De klagende, weemoedige roep is bij vorst tot 10 kilometer ver te horen.

Ook tijdens de 39e midwinterhoornwandeling begeleiden deze mystieke klanken je door de mooie omgeving van Haaksbergen. Op de wandelroute zijn ca. 25 blaaspunten ingericht, zodat je de “roop” op rustige veld- en boswegen van dichtbij en ver weg kunt horen.

Startlocatie:
Starttijd:
Afstand:

Wanneer

  • -

Tip je vrienden

facebook twitter