Tijdelijk gesloten: Bezoek Oortmanmolen

U bent van harte welkom om een kijkje bij de Oortmanmolen te nemen. De Lattropper Oortmanmolen is een werkmolen met een maal- en distributiefunctie.

In deze molen wordt wekelijks ambachtelijk graan gemalen tot meel voor Twentse bakkers en slagers. Ook particulieren kunnen diverse soorten meel kopen. Een receptenboekje kan hier worden bijgeleverd. Ook is het mogelijk te trouwen in de Oortmanmolen. De ambachtelijke uitstraling en het intieme karakter van de steenzolder waar de trouwplechtigheid plaatsvind blijft een aantrekkelijke optie voor het ja-woord. De molenaars zorgen er tegen die tijd wel voor dat de molen voor de bruidsparen keurig in orde, stofvrij en sfeervol gereed is!

Geschiedenis
In 1907 vestigde zich de in 1880 te Weerselo geboren Johannes Oortman als exploitant van een motormalerij in Lattrop. Oortman had voor zijn komst naar Lattrop als knecht op de Tilligter molen en in de daarbij behorende bakkerij gewerkt. Hij was getrouwd met Aleida Geertruida Reerink (geboren 1877 te Denekamp), die een dochter was van Jan Gradus Reerink. Deze laatste had de eerste windmolen te Lattrop laten bouwen. Wat er met het malerijgebouw van Johannes Oortman gebeurd is weet men niet, maar feit is dat in 1909 Oortman besloot om ter plaatse een windkorenmolen op te richten, met daarin een motor, om zo nodig zonder windkracht te kunnen malen. Uiteraard was dat in 1909, toen de malerijen met motorkracht snel in opmars waren, een groot waagstuk. Oortman kocht van Abel Makken voor Fl. 1400,- (nu ca. € 635,-) in Tjamsweer (bij Appingedam) een uit 1779 stammende molen. Deze was als pelmolen gebouwd en in 1810 omgebouwd tot oliemolen. Nadat de molen was afgebroken werd hij per schip vervoerd en in het kanaal Almelo - Nordhorn bij Keizer uitgeladen. Van daar ging het verder met paard en wagen naar Lattrop. Veel 'noabers' hebben daarbij geholpen.
Meer info: www.demolenstichting.nl

Wanneer

  • 1 apr - 31 okt 2020
    • elke zaterdag | - uur

Prijzen

  • € 1,50 Vrije gift

Locatie

Oortmanmolen

Adres
Hoonhorst, 7635NW Lattrop-Breklenkamp
Telefoon
0541-625954
E-mail
Website
www.demolenstichting.nl

Tip je vrienden

facebook twitter