Twente is een streek vol met tradities, monumenten en oude gebruiken. Zo ook in Ootmarsum-Dinkelland. Natuurlijk is het leuk om deze zelf te ontdekken, maar een kleine introductie van een aantal tradities uit deze regio mogen hier natuurlijk niet ontbreken.
Ontdek de rijke historie

Pasen

Met Pasen is het de traditie om op zaterdag paashout te halen met boerenwagens. Een eeuwenoud paasgebruik in deze regio. Eerste Paasdag volgt dan 's avonds het paasvuur dat op meerdere plekken rond de klok van 20.00 uur wordt ontstoken.
Met Vlöggeln trekt een sliert van acht vrijgezelle jongemannen (de Poaskeerls) op 1e en 2e Paasdag hand in hand door het centrum van Ootmarsum. Al liederend zingend en gevolgd door stadsgenoten, dwars door huizen en cafés.
Poasstaakslepen is Eerste Paasdag in Denekamp een eeuwenoude Paastraditie waarbij een boom van Landgoed Singraven gekapt wordt en vervolgens al zingend via vast ritueel naar de paasberg wordt gesleept en daar wordt verkocht. Deze Paastradities staan zelfs vermeldt op de lijst van immaterieel erfgoed.

Kerst / Oud & Nieuw

Vanaf de eerste zondag van de Advent (vier weken voor Kerst) tot en met 6 januari wordt in deze regio op de midwinterhoorn geblazen.
Rond de jaarwisseling worden er Knieperkes gegeten. Dat zijn koekjes die oudjaarsdag gebakken worden volgens aloud recept op een oud bakijzer boven het vuur.
Op nieuwsjaarsnacht begintom klokslag 0.00 uur de Nachtwacht van Ootmarsum aan zijn traditionele ronde door het stadje. Gevolgd door de inwoners waarbij op diverse plekken nieuwjaarsliederen worden gezongen.

Noaberschap

Noaberschap, oftewel burenhulp, zit in het gen van een Tukker. Vroeger was het noodzakelijk op het Twentse platteland, want goede openbare voorzieningen waren er niet. Tussen noabers (buren) bestonden ongeschreven regels over hoe je voor elkaar klaarstond op alle momenten van het leven: bij geboorte, huwelijk, overlijden en ziekte. Bestaat het noaberschap nog in Twente? Op het platteland is het nooit helemaal verdwenen. De echte Twentenaren zouden wel graag willen dat een goed noaberschap nog een rol zou spelen. Eigenlijk zou dit 'samen sterk(er)' gevoel niet mogen verdwijnen. Dit betekent dat we oog voor elkaar hebben en elkaar waar dat nodig is helpen. Door deze kracht kunnen we als samenleving meer voor elkaar betekenen.

Krentenwegge

Een krentenwegge is een zeer groot Twents feestbrood vol krenten en rozijnen. Van oudsher wordt een hele krentenwegge gegeven bij de geboorte van een kindje. Vaak aangeboden door familie, buren of collega’s als cadeau aan de jonge ouders. Reden hiervan is waarschijnlijk vanwege de grote hoeveelheid ijzer dat in rozijnen en krenten zit. Goed voor de kraamvrouw na de geboorte. Daarnaast is het ook een lekkernij voor bij de koffie. Er wordt ook wel eens gezegd dat een goede krentenwegge meer krenten dan deeg heeft. Een krentenbrood wordt doorgaans met echte boter besmeerd en heel soms ook met suiker, kaas of zoetigheid belegd. Wil je het proberen? Stap een plaatselijke warme bakker binnen en vraag ernaar ...

Gevelteken

Het gevelteken dat dateert uit de 17e eeuw, kun je tegenwoordig nog vinden bij authentieke boerderijen in Twente en de Achterhoek. Het is een soort bekroning op je boerderij of huis dat te vinden is in de nok van het huis. De geveltekens verschillen van vorm en symbolen. De specifieke motieven symboliseren een zekere betekenis. De symbolen die het meeste voorkomen zijn:
1. Twents Ros; het symbool van vruchtbaarheid en onheil-afwerend. Gebaseerd op Henigst en Horsa, twee Saksische sagen helden.
2. Levensboom / donderbezem; een vruchtbaarheidssymbool, maar ook een teken van standvastigheid in geloof. En een bescherming tegen donder, bliksem en kwade geesten.
3. Zonnerad; zorgt wederom voor vruchtbaarheid en een teken van leven en geluk.
4. Wuivende korenaren; staat symbool voor oogst en daarmee dagelijks brood. Maar ook vrede en welvaart.
5. Anker; dit teken staat voor hoop. Vaak in combinatie met een kruis en een hart. Tezamen vormt het dan geloof, hoop en liefde.
6. Glaasje; een noaberschap traditie. De liefde voor een drankje op z’n tijd.
7. Hart; als teken voor liefde en het zinnebeeld voor moeder Aarde en de vrouw in het algemeen.

Geveltekens en tal van andere typisch Twentse producten die handgemaakt zijn kun je nog vinden bij Souvernirhuis Tenniglo in Ootmarsum.

verhalen & tips over Tradities in de regio

  1. Factcheck

    Zijn Tukkers echt trots op hun streektaal? Bekende Twentenaren reageren.

  2. Nieuwsbericht

    120 jaar VVV in Ootmarsum en Denekamp!

    geschreven door Ootmarsum-Dinkelland
  3. Twente tales

    De Non van Singraven: sommingen horen haar nog steeds in dit kasteel.

    geschreven door Vincent
  4. Typisch Twents

    Twentse spreuken

  5. Een moment met

    Herman Finkers: “Twente is mijn identiteit, dat ligt vooral in de klank en de taal".

  6. Binnenkijken bij

    Huize Brecklenkamp: een historische buitenplaats en complex rijksmonument

Tradities in de regio

Klootschieten

Klootschieten, oftewel Kloatscheet’n in het Twents! In Twente is het echt een sport. Weliswaar een eeuwenoude sport. Het wordt waarschijnlijk al beoefend sinds de dertiende eeuw. Je hebt nodig een kloot (met lood verzwaarde houten kogel) en een lange baan van gras of zand waarop je kunt spelen. Er kan ook wel op straat worden gespeeld. De spelregels zijn simpel. Om de beurt probeer je onderhands de kloot zover mogelijk weg te gooien (werpen). Deze sport kan individueel worden beoefend, maar wordt meestal in teamverband gespeeld, waarbij van tevoren wordt afgesproken hoeveel beurten ieder krijgt. Het team dat de kloot het einde van het parcours in zo min mogelijk worpen heeft gegooid is de winnaar. Een sportieve traditie op het Twentse land!

Sagen & Legendes

In de regio Ootmarsum-Dinkelland hebben vele gebeurtenissen plaatsgevonden die in de loop der eeuwen generatie op generatie werden doorverteld, de zogenoemde Sagen. En deze sagen horen bij deze regio. Zo heb je vast wel eens gehoord van de Witte Wieven, de ingemetselde Non bij Huis Singraven, de Germaanse Godin Tanfana of de Hellehond. Lees ze hieronder en vertel ze verder, maar zorg dat je het wel met een bepaalde spanning doet!

Lees een aantal bekende Twentse Sagen hier:
Ingemetselde Non bij Huis Singraven
Witte Wieven
Germaanse Godin Tanfana
Hellehond

Siepelmarkt & Kunstmarkt

De Siepelmarkt en de Kunstmarkt zijn voor Ootmarsum-Dinkelland zeker traditioneel te noemen. De Siepelmarkt in juli/augustus is een folkloristische markt in het centrum van Ootmarsum met oude ambachten, waren- en kindermarkt, oldtimers, stoommachines, optredens, boerendansers en gezellige terrasjes.
Elk laatste weekend van augustus is er Kunst in Ootmarsum. Een ware kunstmarkt met kramen van uiteenlopende kunstenaars in het centrum van het kunststadje Ootmarsum.

Carnaval & Kermis

Carnaval is in deze regio een begrip! Kleurrijke praalwagens, rijkelijk uitgedoste loopgroepen tijdens de optochten en natuurlijk heel veel gezelligheid! Ook tijdens de kermissen in de verschillende plaatsen viert de traditie hoogtij. Neem de Koale Kermis in Ootmarsum, de eerste vrijdag van november is het in alle kroegen volop vertier en bedrijven zijn gesloten. En in Denekamp vindt op de zaterdag van het kermisweekend in september traditioneel de paarden- en ponymarkt plaats, tezamen met een grote kinderrommelmarkt. En natuurlijk mag hier de missietent niet ontbreken ... drinken voor het goede doel!