Bakkerij Rien Schulten

Bij een bezoekje aan Ootmarsum mag je natuurlijk niet vergeten een echte Krentenwegge mee te nemen. Bij bakker Rien vind je de echte krentenwegge in diverse soorten en maten. "De specialiteit" van het huis is de wegge met rum, kaneel en bruine suiker.

De krentewegge

De "Krintenwegge" of "Krentenwegge" is het Twentse woord voor een groot krentenbrood (ca 75 cm lang en 20 cm breed), dat meegebracht wordt als men in die streek gaat "kroamschudd'n" (op kraamvisite gaan). Tegenwoordig wordt dit brood in allerlei afmetingen gebakken. Het is een smakelijk en voedzaam en door zijn rijkelijke vulling ook lang houdbaar (ca. 1 week), maar kan ook heel goed in de diepvries bewaard worden. En besmeerd met een laagje roomboter is het een delicatesse bij de koffie. De krentenwegge wordt tegenwoordig niet alleen meer gekocht als men gaat "kroamschudden" maar ook vaak als souvenier voor thuis na een bezoek aan Ootmarsum of als kado voor de "thuisblijvers" maar krentenwegge kan ook gebruikt worden als traktatie op het werk of op een verjaardag in plaats van gebak. De krentenwegge's worden iedere dag vers gebakken. Daarvoor wordt eerst een deeg gemaakt van alle gronstoffen behalve de krenten, deze worden pas op het laatst toegevoegd zodat de krenten niet kapot gaan in het deeg en zo de smaak en de kleur van het deeg nadelig beinvloeden. Daarna wordt het deeg afgewogen in verschillende gewichten voor de verschillende maten, na een korte rust periode worden de deegstukken opgemaakt tot het gewenste model en op plaaten geplaats in een houten raamwerk en met latten van elkaar gescheiden. Dan worden ze na een korte narijs gebakken. Een echte huisspecialiteit is een krentenbrood waarvan de krenten geweld zijn in rum en waarbij er in het brood een donkere vulling is aangebracht van kaneel en bruine suiker. Dit brood geniet bij veel mensen bekendheid en word dan ook door verschillende bedrijven in het hele land met feestdagen als relatie geschenk gebruikt om zo eens een keer iets anders op tafel te zetten dan bijvoorbeeld een fles wijn. of een bloemstuk.

Ootmarsumse moppen

Ootmarsum heeft ook zijn eigen koekje de "Ootmarsumse mop". Dit is een koekje waaraan een speculaasachtige smaak zit met daarin stukjes amandelen. Dit koekje is niet alleen lekker bij de koffie maar ook leuk om te geven in een van de speciale doosjes of trommeltjes die wij in de winkel hebben.

Of bekijk de website rienschulten.nl/

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 07:30 - 18:00
vrijdag 07:30 - 21:00
zaterdag 07:30 - 16:30
zondag 08:00 - 17:00

op zondag wordt er een groot assortiment aan luxe produkten aangeboden maar worden er géén broodjes of gewoon brood verkocht.


contactinformatie

Tip je vrienden

facebook twitter