Bakkerij Rien Schulten

Bij een bezoekje aan Ootmarsum mag je natuurlijk niet vergeten een echte Krentenwegge mee te nemen. Bij bakker Rien vind je de echte krentenwegge in diverse soorten en maten. "De specialiteit" van het huis is de wegge met rum, kaneel en bruine suiker.

De krentewegge

De "Krintenwegge" of "Krentenwegge" is het Twentse woord voor een groot krentenbrood (ca 75 cm lang en 20 cm breed), dat meegebracht wordt als men in Twente gaat "kroamschudd'n"(op kraamvisite gaan). Sinds juli 2023 staat de Twentse Krentenwegge op de inventaris van Immaterieel Erfgoed.

Tegenwoordig wordt dit brood in allerlei afmetingen gebakken. Het is smakelijk en voedzaam en door zijn rijke vulling ook lang houdbaar (ca. 1 week), maar kan ook goed in de diepvries bewaard worden. En besmeerd met een laagje roomboter is het een delicatesse bij de koffie.

De krentenwegge wordt nu niet alleen meer gekocht als men gaat "kroamschudden" maar ook vaak als souvenir voor thuis. Na een bezoek aan Ootmarsum of als kado voor de "thuisblijvers".

De krentenwegges worden iedere dag vers gebakken. Daarvoor wordt eerst een deeg gemaakt van alle grondstoffen behalve de krenten, deze worden pas op het laatst toegevoegd zodat de krenten niet kapot gaan in het deeg en zo de smaak en de kleur van het deeg nadelig beïnvloeden. Daarna wordt het deeg afgewogen in verschillende gewichten voor de verschillende maten, na een korte rust periode worden de deegstukken opgemaakt tot het gewenste model en op platen geplaatst in een houten raamwerk en met latten van elkaar gescheiden. Dan worden ze na een korte narijs gebakken.

Een echte huisspecialiteit is een krentenbrood met in rum gewelde krenten met donkere vulling van kaneel en bruine suiker.

Ootmarsumse moppen

Ootmarsum heeft ook zijn eigen koekje de "Ootmarsumse mop". Dit is een koekje met een speculaasachtige smaak en stukjes amandelen. Dit koekje is niet alleen lekker bij de koffie maar ook leuk om te geven in een van de speciale doosjes of trommeltjes die in de winkel worden verkocht.

Of bekijk de website rienschulten.nl/

Openingstijden

maandag 08:00 - 18:00
dinsdag 08:00 - 18:00
woensdag 08:00 - 18:00
donderdag 07:30 - 18:00
vrijdag 07:30 - 21:00
zaterdag 07:30 - 16:30
zondag 08:00 - 17:00

op zondag wordt er een groot assortiment aan luxe produkten aangeboden maar worden er géén broodjes of gewoon brood verkocht.


contactinformatie

voorzieningen

Wifi
  • Gratis Wifi

Tip je vrienden

facebook twitter