Soaseler Möl

De Rijksoverheid en het RIVM hebben besloten om zwaardere maatregelen te treffen tegen het coronavirus. We raden iedereen aan om de website van de locatie te bekijken en goed van tevoren te informeren of de locatie die je wilt bezoeken open is of niet.

De Soaseler Möl vormt letterlijk een 'hoogtepunt' in dit plattelandsdorp. Hij komt ook massief over met z'n in baksteen gemetselde romp.

De molen van het type grondzeiler heeft een functie als korenmolen. De molen, gebouwd in 1870, heeft een ronde stenen romp, die grotendeels is gepleisterd. De kap van de molen is gedekt met eiken dakleien. De spanwijdte, de afstand tussen de uiterste punten van de molenwieken, bedraagt 22 meter. De molen werd gebouwd in opdracht van Augustinus Bootsveld, wiens vorige molen tijdens een storm was verwoest. Rond 1900 ging de molen over naar de familie Rotgerink. Na het overlijden van de laatste telg uit deze familie ging de molen in 1952 over op de voormalige molenaarsknecht Gerardus Spijker.

Hoewel de molen in 1980 voor het laatst gerestaureerd is, verkeert hij nog in een redelijke staat. Liefhebbers kunnen per fiets de Saasvelder molentocht (44 km) maken.

Openingstijden

na afspraak met de heer Spijker (molenaar), tel. 074-3494375


contactinformatie

 

Windmolenweg 10
7597LX Saasveld

074-3494706

Tip je vrienden

facebook twitter