Klöpkeshoes Berghum

Aan de Mekkelhorsterstraat in Denekamp in de buurtschap Berghum staat sinds maart 1988 een fraai herbouwd ‘klöpkeshoes’.

Oorspronkelijk heeft dit bouwwerkje gestaan a/d Stroothuizerweg, op het erf van de familie Haafkes, waar het lange tijd diende als schaapskooi, waarin destijds het nachtverblijf van de herder, in deze streek ’n Schoap’n Peter’, genoemd was ingebouwd.
Wat is een klöpkeshoes?
Tijdens de wisseling van de 19e naar de 20e eeuw was het te vinden op Twentse boerenerven. Het waren woningen van ongehuwde vrouwen, die veel tijd doorbrachten met bidden. In roerige tijden van het christendom riepen zij vanuit hun ‘vrome onderkomens’ de rooms -katholieken op tot het bijwonen van geheime kerkdiensten., die waren in die tijd namelijk verboden. Zij deden dat door op de deuren van de woningen te kloppen, vandaar de naam ‘klöpke’ en ‘klöpkeshoes’ voor hun eigen onderkomens.
Aan de Johanninksweg in Noord Deurningen staat ook een klöpkeshoes, Maria Cloese genaamd, dit is nu ingericht als Mariakapel.
De aanwezigheid van een klöpkeshoes aan de Stroothuizerweg werd in 1957 ontdekt. Toen door de uitbreiding van een boerenbedrijf de bouwvallige schaapskooi, inclusief het klöpkeshoes dreigde te worden opgeruimd, heeft de VVV-Denekamp dit bouwval in 1970 opgekocht, mede op aandringen van derden en op advies van een plaatselijke architect. Een plaatselijke aannemer bood de VVV aan het gratis vakkundig af te breken, zodat de onderdelen weer gebruikt konden worden bij de herbouw aan de Mekkelhorsterstraat, niet ver van de oorspronkelijke bouwplaats. In hun vrije tijd hebben de buurtbewoners van Berghum het klöpkeshoes weer opgebouwd. Het is nu al vele jaren doorlopend te bezichtigen, terwijl het eveneens een bijzondere schuilplaats is bij slecht weer. Ook is erbij een picknickplaats ingericht, die door passanten mag worden gebruikt.

Meer info: www.klopkeshoes.nl

Of bekijk de website www.klopkeshoes.nl

contactinformatie

Tip je vrienden

facebook twitter