Klooster Maria ad Fontes

Het ontstaan van het zusterklooster van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort in 1850 was voor een belangrijk deel te danken aan de familie Teusse. Vader Hendrikus Hermannus Teusse, een welgestelde wijnhandelaar, woonde met zijn vrouw Bernardina Engbers aan het Kerkplein.

Op dit moment wordt het klooster verbouwd. Het zal straks bestaan uit koopappartementen, een bed and breakfast, ruimte voor commerciële activiteiten en cultuur èn een nieuwbouwcomplex met tien appartementen.

Geschiedenis

In 1850 stichtten de Zusters van Onze Lieve Vrouw van Amersfoort hier een klooster. Ze vestigden zich in een groot huis, dat diverse keren werd uitgebreid, maar dat in 1936 plaatsmaakte voor het huidige kloostergebouw compleet met toren. De zusters hielden zich ruim een eeuw bezig met het geven van onderwijs en het opvangen van kinderen. Momenteel is het klooster eigendom van de gemeente Dinkelland.

Het kloostergebouw werd geleidelijk uitgebreid omdat er steeds meer zusters naar Ootmarsum kwamen, die zich op allerlei gebieden inzetten voor de bevolking, vooral voor de jeugd. In 1916 werd een nieuwe meisjesschool gebouwd aan de Oostwal en in 1926 de school aan de Putstraat. In 1967 werden de scholen overgenomen door de Stichting Katholiek Onderwijs Ootmarsum, maar enkele zusters, onder wie het hoofd der school zuster Benigna, bleven tot 1975 aan de scholen verbonden. Het oude kloostergebouw werd in 1936 afgebroken en vervangen door een geheel nieuw gebouw - met kapel en toren - dat op 18 maart 1938 werd ingewijd. In de oorlog werd het internaat ten dele gebruikt door verdreven tweedejaars studenten van het Klein Seminarie te Apeldoorn, totdat de Duitse weermacht in 1944 het internaat en de zusterscholen vorderde. In 1950 werd het 100-jarig bestaan van het klooster gevierd. De instelling ontving als blijk van dank en waardering een fraai Mariabeeld, dat een plek kreeg boven de hoofdingang. Het klooster heette voortaan Maria ad Fontes (Maria bij de bronnen). In 1976-1977 werd het klooster geheel gemoderniseerd.

contactinformatie

 

Oostwal 24
7631EJ Ootmarsum

0541-291204

voorzieningen

Toegankelijkheid
  • Lichte helling

Tip je vrienden

facebook twitter