Jongkindmonument

Op de plek waar vroeger het geboortehuis van Jongkind stond (bij de hoek van de Frensdorferweg en de Breemorsweg) staat een monumentaal gebouwtje in Saksische stijl.

In het gebouw hangen drie panelen waarmee het leven en werken van de kunstschilder Jongkind wordt belicht. Jongkind is in Frankrijk een beroemde schilder.

GESCHIEDENIS
Johan Barthold Jongkind werd geboren in Lattrop, als zoon van een douanier. Hij werd gedoopt in de Nederlandse Hervormde Kerk in Ootmarsum. In 1820 verhuisde het gezin naar Vlaardingen. Zijn vader Gerrit Adrianus wilde zijn zoon voorbestemmen tot de notarisstudie toen hij vijftien jaar werd, maar Johan wilde schilderen.

Parijs
Hij kreeg een uitnodiging om in Parijs te werken. Daar ontmoette hij andere Nederlandse kunstschilders, onder anderen Marinus Kuytenbrouwer en Jozef Israëls. Samen trokken ze naar het atelier van François-Édouard Picot, om les te krijgen van Isabey en Picot. Hij betrok een huurkamer op de Place Pigalle. In tegenstelling tot Isabey en Picot, die tot de schilders van de Romantiek behoorden, zocht Jongkind zijn inspiratie bij de jonge Franse schilders van de natuur en van de dagelijkse werkelijkheid; later de School van Barbizon genoemd.

Wereldtentoonstelling 1855
Op de Wereldtentoonstelling in 1855 in Parijs was Jongkind, nota bene op de Franse afdeling, vertegenwoordigd met 3 schilderijen. Kunstcriticus Edmond About schreef in zijn gids: ’’Jongkind is een zeer verfijnd colorist. Zijn kleur, misschien iets te grijs, heeft heel iets eigens; zijn landschappen zijn levendig geschetst en hebben een uitgesproken karakter: uit duizenden zijn zijn schilderijen te herkennen - een zeldzame verdienste tegenwoordig’’

Kijk hier de aflevering van een Hollander in Parijs van de NPO.
Met Johan Barthold Jongkind, de Nederlandse Fransman, stappen we Parijs midden 19de eeuw binnen. Philip Freriks volgt de grote blonde Hollander met blauwe ogen en een drankprobleem....

contactinformatie

 

Frensdorferweg
Lattrop

Tip je vrienden

facebook twitter