In het spoor van Van Ruisdael en Hobbema Ootmarsum vastleggen

Leestijd 5 minuten 309 x bekeken

Jacob van Ruisdael schilderde het rond 1665 vanaf de Kuiperberg: het ‘Gezicht op Ootmarsum’. Dit prachtige schilderij was de afgelopen maanden de publiekstrekker van de expositie Onderweg naar Bentheim in het Rijksmuseum in Enschede.

Gezicht op Ootmarsum door Jacob van Ruisdael
Gezicht op Ootmarsum door Jacob van Ruisdael
En deze expositie was op haar beurt weer de aanleiding voor een gezamenlijk project van het Rijksmuseum en de Twentsche Courant Tubantia. Want op verzoek van deze twee schilderden ruim 260 kunstenaars, amateurs en professionals, de schoonheid van het Twentse landschap. Dat resulteerde uiteindelijk in een tentoonstelling van veertig geselecteerde schilderijen in de Museumfabriek in Enschede.

Deze expositie van Twentse landschapsschilders bracht de Ootmarsummer Alphons Weierink tot een bijzonder initiatief. ,,Want”, weet hij als geen ander, ,,wat voor het Twentse landschap geldt, is ook van toepassing op Ootmarsum. Beide keren gaat het immers om schoonheid. In het ene geval om die van het Twentse landschap, in het andere om de schoonheid van Ootmarsum.” Oftewel: ,,Als er zoveel kunstenaars geïnspireerd kunnen worden door het Twentse landschap dan moet dat ook opgaan voor Ootmarsum”.

Uitdaging

En dus roept hij kunstenaars op het penseel of wat ook ter hand te nemen en ieder hun eigen ‘Gezicht op Ootmarsum’ in beeld te brengen. Weierink hoopt en verwacht dat veel kunstenaars hierdoor uitgedaagd worden om dat ook te gaan doen. Afhankelijk van het aantal inzendingen wordt van allemaal dan wel een selectie daarvan een expositie ingericht in het museum van Ton Schulten. ,,En wie wil niet dat zijn of haar werk daar straks bij hangt”, zegt Weierink. ,,Dus ik hoop dat in navolging van ’Heel Holland bakt’ we kunnen spreken van ‘Heel Ootmarsum schildert’.

Ton Schulten
Ton Schulten
De plaatselijke kunstwereld reageert enthousiast op het project dat de naam Kijk op Ootmarsum heeft. Kunstschilder Ton Schulten is aangenaam verrast. ,,Een heel mooi initiatief”, zegt hij, ,,dat prima bij Ootmarsum past.” Ton Schulten weet waar hij over praat, want al vanaf het begin van zijn schilderscarrière in de jaren 90 van de vorige eeuw laat hij zich inspireren door het Twentse coulissen- en essenlandschap met zijn karakteristieke boerderijen maar ook door Ootmarsum. Zijn vele schilderijen getuigen daarvan. Schulten stelt ‘heel graag’ zijn museum beschikbaar voor de expositie van de vele werken die de afsluiting van het project moet vormen. ,,Dat moet een extra motivatie zijn voor kunstenaars om mee te doen. Jouw ‘Kijk op Ootmarsum’ aan een groot publiek mogen laten zien, hoe mooi is dat.”
Ton Schulten
Ton Schulten

Cursisten

Carina Kroeze
Carina Kroeze
Carina Kroeze beaamt dat volmondig; de kunstenaar met een eigen galerie en atelier aan de Schiltstraat in het stadscentrum wil ‘dolgraag’ meewerken aan het project Kijk op Ootmarsum. Dat doet ze via de schildercursussen die zij sinds 2010 geeft. Wekelijks hebben 60 cursisten in Ootmarsum les van haar en ze heeft een wachtlijst van nog eens 40 gegadigden. ,,Dit is heel leerzaam voor de cursisten; hier steken ze veel van op. En het mooie is: ze mogen zelf bepalen hoe hun Kijk op Ootmarsum er uit komt te zien. Een extra uitdaging. En ik denk dat ik zelf ook mee ga doen; ik zal eens gaan zoeken naar een bijzonder gezichtspunt”.

Ootmarsum met zijn oude straatjes, doorkijkjes, karakteristieke panden met bijzondere gevels leent zich volgens Alphons Weierink ‘bij uitstek’ voor het project. ,,De keuze is legio. Iedereen heeft immers zo zijn of haar eigen kijk op Ootmarsum. De een vindt Ootmarsum vanaf de Kuiperberg prachtig maar een ander juist vanuit de Ageler Es. Ook in Ootmarsum zelf is er van alles in beeld te brengen. Dat kan het gezicht op een kerk zijn of een ander historisch pand maar één enkel pand, straatje of kenmerkend detail kan ook. Tradities zoals het vlöggelen en de paasgebruiken zijn evenzeer welkom. Ik woon heel mijn leven in Ootmarsum en ik ken alle hoeken en gaten wel maar toch word ik nog geregeld verrast door een nieuw gezichtspunt. Je moet het wel wíllen zien”.

Voor iedereen

Alphons Weierink
Alphons Weierink
Alphons Weierink hoopt dat zoveel mogelijk kunstenaars mee willen doen. ,,Niet alleen amateurs zijn van harte welkom maar zeker ook professionals; niet alleen uit Ootmarsum maar ook van daarbuiten, dus ook toeristen en andere bezoekers. Je hoeft ook geen cursus te volgen of gevolgd te hebben. Het moet voor iedereen een avontuur zijn om in de voetsporen te treden van Jacob van Ruisdael en Meindert Hobbema.” Waar Van Ruisdael rond 1665 vanaf de Kuiperberg het ‘Gezicht op Ootmarsum’ schilderde, deed Meindert Hobbema dat rond 1670 met het ‘Huis Ootmarsum’, de oude Commanderie. Beide schilders trokken vaak vanuit Amsterdam naar Bentheim. Onderweg schilderden ze landschappen maar ook kastelen, burchten en watermolens. Zodoende deden ze ook Ootmarsum aan.

Criteria

De criteria voor deelname zijn heel simpel. Iedereen die kan schilderen, tekenen, aquarelleren of met textiel kan werken, wordt uitgedaagd om haar of zijn favoriete Kijk op Ootmarsum vast te leggen. Ook een glaskunstwerk of een bijzondere foto is toegestaan. Het werk moet hoe dan ook een link hebben met het stadje en directe omgeving. Ook deelnemers van buiten Ootmarsum zijn van harte welkom. De deelname is geheel gratis.

Ook bestaande werken die een Kijk op Ootmarsum geven zijn welkom. Dat kunnen werken zijn die door de inzenders - ooit - zelf zijn gemaakt, maar ook werken van een andere kunstenaar die iemand in zijn of haar bezit heeft. "Het gaat erom dat we zoveel mogelijk werken met een Kijk op Ootmarsum bij elkaar krijgen"

Jury maakt selectie

Ton Schulten kiest uit de inzendingen zijn eigen favoriete werk en stelt daarvoor een aantrekkelijke geldprijs beschikbaar. Een jury beoordeelt de inzendingen en maakt daaruit een selectie voor de tentoonstelling in Museum Ton Schulten. Deze jury bestaat uit: Els Morsink-Heisterkamp, Carina Kroeze, Hans Olde Monnikhof, Agnes Velthuis-Broekhuis en Hans van Zuilekom. Meer informatie: www.kijkopootmarsum.nl

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Ootmarsum-Dinkelland

  1. Typisch Twents

    De Twentse wijngaarden; "Ie’j könt de leefde preuven in ’t glas!"

  2. Typisch Twents

    Trouwen in Twente. Een romantische gids voor jullie grote dag

  3. Natuur

    Prachtige heide routes

  4. Route-tips

    Langs water. Door natuur. Zonder Grenzen. Ontdek de Alte Kanalallee Naturtour.

Tip je vrienden

facebook twitter