Koning Othmar Routes

De legende van Jufferke Engels

Geschreven door

Liane

Leestijd 1 minuten 254 x bekeken

In Ootmarsum hebben talrijke hofmeiers gewoond, waarvan de Familie Engels de belangrijkste waren. De laatste nazaten daarvan, die zich Engels van Beverfode mochten noemen, hadden veel bezittingen in en rond Ootmarsum.

In 1917 stierf de laatste erfgename, Juffrouw Engels. “Engels Jufferke”, zoals ze werd genoemd, vermaakte al haar Ootmarsumse eigendommen aan de Overijsselse Landbouw Maatschappij. Ook de fraaie tuin met een theehuisje en een vijver hoorden daarbij. De tuin en het theehuis werden later aangekocht door de gemeente. De overlevering wil dat Juffrouw Engels op haar sterfbed zei: “Over 100 jaar kom ik terug om te controleren of mijn bezittingen goed beheerd en onderhouden zijn.

Hendrika Antonia Engels
Hendrika Antonia Engels

Engels' Jufferke

Deze opdracht werd serieus opgepakt en er werd alles aan gedaan om ervoor te zorgen dat het Jufferke na een eeuw met een gerust hart kon terugkeren. In 2017 was het dan zover, het was precies 100 jaar geleden dat het Stadspark was geschonken. Al die tijd is het fraaie park en theehuis keurig onderhouden.

Bronzen beeld

Op 20 mei 2017 is het Jufferke ook daadwerkelijk weer verschenen, zij het in symbolische vorm. Er werd namelijk een bronzen beeld van haar geplaats in het park. Ze staat nu voor eeuwig aan de rand van de vijver om haar bezittingen goed in de gaten te houden.

Jufferke Engels
Jufferke Engels

Meer verhalen uit Ootmarsum-Dinkelland

 1. Culinair

  ‘Onze Koekenbakkers’ Proef & Geniet...

  Geschreven door Liane
 2. (Oude) Tradities

  Midwinterhoornblazen in Twente

  Geschreven door Liane
 3. Doe-tips

  19 x leuke decembertips!

 4. Route-tips

  Bijzondere route: de Bronnenroute door Het Springendal

Tip je vrienden

facebook twitter