(Oude) Tradities

Midwinterhoornblazen in Twente

Geschreven door

Liane

Leestijd 2 minuten 3365 x bekeken

De meningen over het ontstaan van het midwinterhoornblazen zijn verdeeld. De traditie zou in heidense tijden kunnen zijn ontstaan uit het verlangen naar de lente en het verjagen van de boze, duistere demonen van de winter.

Historie

Sinds mensenheugenis wordt in Twente op de midwinterhoorn geblazen. De herkomst is niet geheel duidelijk, deskundigen vermoeden dat de midwinterhoorn een rol speelt bij de kortste dag (en langste nacht) van het jaar. De midwinterhoorn zou gebruikt zijn om vele boze geesten te verdrijven en de zon 'terug te roepen' die dan op haar laagste punt staat.

volle maan
volle maan

Het maken van een midwinterhoorn is een knap stuk handwerk, waarbij een grote dosis kennis en geduld aan te pas komt. De hoorn wordt gemaakt van berken- of wilgenhout en is ongeveer 1,50 m. lang.

hoorn maken
hoorn maken
Nadat de boomschors is verwijderd van de stam wordt deze in de lengte doormidden gezaagd. Daarna worden beide helften uitgehold met een guts. De binnenkant wordt gladgeschuurd en de twee delen worden op elkaar gelijmd. Daarna wordt de midwinterhoorn vaak gelakt en van ringen voorzien. Dit noemt men een droge hoorn.

bij de put
bij de put
Vroeger bevochtigde men de hoorn met water waardoor de biezen uitzetten en de naden werden zo gesloten. Vandaar dat we dit een natte hoorn noemen. Bij vriesweer werd er soms water in de hoorn gegoten, het ijslaagje zorgde voor een gladde wand, waardoor de hoorn mooier klonk.

Vaak zie je afbeeldingen van midwinterhoornblazers bij een put, dat is niet omdat dat beter klinkt, maar vroeger was dat nodig om de hoorn vochtig te houden.

melancholiek geluid

Het mondstuk wordt gemaakt van vlierhout. Door de lippen tegen het mondstuk te persen en ze in trilling te brengen ontstaan de zogenoemde natuurtonen: een melancholiek en verdragend geluid. De techniek is niet te vergelijken met jachthoornblazen (dat klinkt veel stotender) of trompetspelen. Het is een roepinstrument, elke hoorn heeft een andere, unieke klank.

Kom luisteren

Wil je zelf de klanken van de midwinterhoorn komen beluisteren? Dat kan, op bepaalde dagen en tijdstippen wordt er in diverse plaatsen in de gemeente Dinkelland geblazen.

Ootmarsum

In Ootmarsum zijn er 4 Midwinterhoorn-avondwandelingen, waarbij je langs drie locaties komt waar geblazen wordt. Onderweg wordt er Gl├╝hwein of chocolademelk geserveerd.

Denekamp

In Denekamp kun je ook op een aantal tijdstippen luisteren naar de midwinterhoorns, kijk op het blaasschema van de Doarper Mirweenterhoarnbloazers.

Grote Twentse Midwinterhoornwandeling

De 38e editie van de Grote Twentse Midwinterhoornwandeling vindt dit jaar plaats op zondag 17 december in het Duitse Neuenhaus. Een mooie wandeling met op diverse plaatsen midwinterhoornblazers.

Oal'n Roop
Oal'n Roop

Meer verhalen uit Ootmarsum-Dinkelland

 1. Doe-tips

  Wandelen onder Wilmink's vleugels op de Kuiperberg

  Geschreven door Fun2walk
 2. Culinair

  Proef onze streekproducten, de basis van het slow food principe

 3. Doe-tips

  Een stevige (winterse) wandeling

 4. Culinair

  Heerlijke High Tea, de lekkerste adresjes

  Geschreven door Liane

Tip je vrienden

facebook twitter