(Oude) Tradities
Midwinterhoornblazen in Twente

Liane
De meningen over het ontstaan van het midwinterhoornblazen zijn verdeeld. De traditie zou in heidense tijden kunnen zijn ontstaan uit het verlangen naar de lente en het verjagen van de boze, duistere demonen van de winter.

Historie
Sinds mensenheugenis wordt in Twente op de midwinterhoorn geblazen. De herkomst is niet geheel duidelijk, deskundigen vermoeden dat de midwinterhoorn een rol speelt bij de kortste dag (en langste nacht) van het jaar. De midwinterhoorn zou gebruikt zijn om vele boze geesten te verdrijven en de zon 'terug te roepen' die dan op haar laagste punt staat.
Het maken van een midwinterhoorn is een knap stuk handwerk, waarbij een grote dosis kennis en geduld aan te pas komt. De hoorn wordt gemaakt van berken- of wilgenhout en is ongeveer 1,50 m. lang.
Vaak zie je afbeeldingen van midwinterhoornblazers bij een put, dat is niet omdat dat beter klinkt, maar vroeger was dat nodig om de hoorn vochtig te houden.
Het mondstuk wordt gemaakt van vlierhout. Door de lippen tegen het mondstuk te persen en ze in trilling te brengen ontstaan de zogenoemde natuurtonen: een melancholiek en verdragend geluid. De techniek is niet te vergelijken met jachthoornblazen (dat klinkt veel stotender) of trompetspelen. Het is een roepinstrument, elke hoorn heeft een andere, unieke klank. Luister hieronder maar eens hoe dit klinkt...
Kom luisteren
Wil je zelf de klanken van de midwinterhoorn komen beluisteren? Dat kan, op bepaalde dagen en tijdstippen wordt er in Ootmarsum en Denekamp geblazen. In Ootmarsum zijn er 5 Midwinterhooorn-avondwandelingen, waarbij je langs drie locaties komt waar geblazen wordt. Onderweg wordt er Glühwein of chocolademelk geserveerd.
In Denekamp kun je ook op een aantal tijdstippen luisteren naar de midwinterhoorns, kijk op het blaasschema van de Doarper Mirweenterhoarnbloazers. op woensdagavond 8 december maken ze een Rondgang door het dorp. Ben je benieuwd hoe ze een midwinterhoorn maken, dan kun je op zaterdag 4 of 11 december een kijkje op het Landgoed Singraven nemen.