Sagen en legendes

Sage: Zwijgen is goud.

Leestijd 4 minuten 1574 x bekeken

Het landschap van Noordoost Twente is een oeroud gebied met een vleugje mysterie. Oude boerenerven. Houtwallen. Hunebedresten. Grote alleenstaande eiken. Verlaten heidevelden met eeuwenoude grafheuvels. Diepe duistere poelen. Geen wonder dat in onze regio de prachtigste verhalen zijn overgeleverd! Wat er van de verhalen waar is weet eigenlijk niemand. Toch worden ze nog steeds vlak voor het slapen of rond het kampvuur op de camping van generatie op generatie doorverteld..

Zwijgen is goud

'Als we een goede prijs voor dat kalf krijgen? Wordt ma dan beter?' vroeg Dieks. 'Vraag toch niet altijd zoveel', mopperde Addie. Sinds pa was overleden, zat hij tot over zijn oren in de zorgen. Al hun geld ging op aan medicijnen voor ma. Als het kalf niet genoeg opbracht, zag het er niet best uit.

'Ik ben moe,' jengelde Dieks. Addie zuchtte. Het was nog een heel eind naar Tubbergen en hij wilde graag voor het licht werd op de markt zijn. Hij wees op een boom, die een einde verderop in de bocht stond. 'Kom! Wie het eerst bij die eik is!' riep hij. Op een drafje sleurde hij het kalf achter zich aan over het pad. 'Jij wint!' riep Dieks. 'Ik ben niet gek. In die boom woont een Wit Wief! Dat weet toch iedereen?' Addie kon zichzelf wel voor zijn kop slaan. Hij stond stil, maar het kalf kreeg net een beetje vaart en trok hem ondersteboven. Addie landde vlak voor de eik op zijn kont.

Een klaterende lach danste door de takken van de eik. In de grijze ochtendschemer zag Addie een Wit Wief, dat vrolijk aan een gouden spinnewiel draaide. 'Een hoofd vol zorgen. En nog zo jong. Laat mij je nood verlichten,' zei het Witte Wief en ze begon te zingen:

Loop wieltje, draai vrolijk rond,

Spin mij een draad,

Voor het eeuwige leven,

Dan kan ik een ander,

Een dag of wat geven.

Achter het Witte Wief kwam de zon op. Het lied stierf weg. Gouden zonnestralen sponnen zich om het Witte Wief tot ze met het spinnewiel en al was verdwenen.

De jongens haastten zich naar de markt. Daar deden ze wonderbaarlijk goede zaken. Het kalf bracht drie keer zoveel op als Addie had gehoopt. Dik tevreden wandelden ze over het pad terug naar Geesteren. Bij de eik zei Dieks: 'Dat lied van het Witte Wief heeft ons vast geluk gebracht.' Hij stak zijn hoofd in de holle boom en riep: 'Bedankt! Voor alles'. 'Dank is een zeldzaam geschenk. Zelden gegeven aan een Wit Wief. Aanvaard in ruil daarvoor mij gulle gift,' klonk de stem van het Witte Wief. 'Luister goed. Ga naar huis. Graaf onder de vlierstruik. Zwijg tot de klus is geklaard en het goud is van jullie.'

Thuis hadden de jongens geen tijd om op te merken dat hun moeder er blozender en opgewekter uitzag dan ze in tijden had gedaan. Ze renden naar de schuur, grepen elk een grote schop en groeven meer dan een uur met stijf op elkaar geklemde lippen onder de vlierstruik. Eindelijk stootte de schop van Diek op een houten kist. Het was een massief eiken gevaarte met loodzwaar gouden hang- en sluitwerk. Hijgend en met klotsend zweet onder hun oksels sjorden de jongens de kist zo goed en zo kwaad als het ging omhoog. Dieks handen zaten vol blaren van het zware graafwerk. Hij wilde het uitschreeuwen van de pijn en ellende, maar gaf geen kik. Wanhopig probeerden zijn klauwende vingers grip te krijgen op de kist, die langzaam uit zijn handen gleed. 'Hou vast,' mopperde Addie. En hij kon zijn tong wel afbijten.

Een kille wind blies in een keer alle besjes van de vlierstruik. Met een plof landde de kist op de bodem van de kuil en in minder dan een seconde vulde het diepe gat zich met zand. 'Nog eens,' vond Dieks. De jongens groeven en groeven. Dagenlang. En ze spraken geen woord. Tevergeefs. De schat van het Witte Wief liet zich niet meer vinden.

Dit verhaal is afkomstig uit 'Sagen uit Noordoost Twente' naverteld door Ted Timmerman

Nog meer Witte Wieven verhalen? Lees hier!

Meer verhalen uit Ootmarsum-Dinkelland

 1. (Oude) Tradities

  Typisch Twentse paastradities

  Geschreven door Liane
 2. Doe-tips

  Wandelen onder Wilmink's vleugels op de Kuiperberg

  Geschreven door Fun2walk
 3. Culinair

  Proef onze streekproducten, de basis van het slow food principe

 4. Doe-tips

  Een stevige (winterse) wandeling

Tip je vrienden

facebook twitter