Ben jij Wijnliefhebber of Bourgondiër in hart en nieren? Dan zijn de Twentse Wijndagen in Ootmarsum van 7 tot en met 30 oktober 2022 écht iets voor jou! Iedere vrijdag, zaterdag en zondag van 12.00 tot 18.00 uur kun je wijnen proeven, lezingen bijwonen en genieten van live muziek en lekker eten & drinken!

Deze wijnhuizen kom je tegen

 1. Bodegas Bacara - Spanje

  Bodegas Bacara is te vinden in de Grotestraat. In deze straat staan wijnhuizen uit Spanje. Finca …

1e editie Twentse Wijndagen
GlasWijn

Wijn en Meer

Ootmarsum staat in oktober volledig in het teken van de Twentse Wijndagen. En Ootmarsum zou Ootmarsum niet zijn als we niet voor de totale Wijnbeleving zouden gaan. In de oogstmaand oktober kun je elke vrijdag, zaterdag en zondag wijnen proeven, lezingen bijwonen, is er muziek én eten en is het stadscentrum omgetoverd tot een waar wijnparadijs.... BEKIJK HET VOLLEDIGE DAGPROGRAMMA

Wil je optimaal genieten?

Koop dan een handige passepartout PASSEPARTOUT KOPEN 25,-

Gedecoreerde wijnvaten

Er is een speciale wijnroute door het stadje uitgezet waarbij je langs de 9 wijnhuizen komt én onderweg ook nog eens kunt genieten van prachtige gedecoreerde wijnvaten. Ook kun je een uitdagende wijnquiz maken waarbij je attributen bekijkt die langs de route te vinden zijn. Doe mee en maak kans op een mooie wijnprijs
Wil je optimaal genieten? Met een passepartout ontvang je:

 • 1 wijnglas + wijnroute,
 • 10 x proefglaasje wijn,
 • 1 glas Spumante Secco Andrés Iniesta,
 • 1 x Wijnbonbon
 • 1 x Toegang lezing + glas wijn
  PASSEPARTOUT KOPEN 25,-

Hoe werkt het?

Op 3 plekken in de stad staat een infostand (zie plattegrond). Op deze plekken kun je een wijnglas + routeboekje kopen (€ 6,50) en er zijn losse muntjes (€ 1,50) verkrijgbaar. Met je eigen wijnglas loop je langs de wijnhuisjes van je keuze en kun je verschillende wijnen die je wilt proberen proeven. Het glas is na aankoop van jou en dit mag je naderhand meenemen naar huis.

optimaal genieten? koop dan een passepartout
PASSEPARTOUT KOPEN 25,-

Lees hier verhalen over de Twentse Wijndagen

 1. Artikel

  Bon Bien Chocolaterie komt met eigen wijnbonbon

  geschreven door Denise
 2. Doe-tips

  Loop langs de kleurrijke, bewerkte wijnvaten

  geschreven door Liane
 3. Blog

  Wijnstad Ootmarsum, proef de lekkerste wijnen

  geschreven door Jeroen
 4. Artikel

  Deze wijnhuizen kom je tegen op de Twentse Wijndagen

  geschreven door Denise
 5. Artikel

  Andrés Iniesta, voetballer en wijnliefhebber

  geschreven door Ootmarsum-Dinkelland

Twentse Wijndagen op de kaart

Twentse Wijndagen

Wijn uit Oostenrijk

Dol op wijnen uit Oostenrijk? Breng dan vooral een bezoekje aan de Marktstraat. Daar vind je drie wijnhuizen uit Oostenrijk. Wijnland Oostenrijk heeft een oude en rijke wijnhistorie en presenteert zich als een wijnland met een bijzonder eigen karakter. Het is een veelzijdig wijnland, dat zowel op het gebied van mousserende, droge witte wijnen, rosé wijnen, volle rode wijnen als ook zoete wijnen veel interessants te bieden heeft voor de wijnliefhebber. In toonaangevend internationale proeverijen staan met enige regelmaat Oostenrijkse wijnen bij de beste. De wijnbouw in Oostenrijk is zeer traditioneel. De oogst gebeurt vrijwel uitsluitend handmatig en veel producenten werken (grotendeels) biologisch.

Wijn uit Italië

De oude Grieken zijn ooit begonnen met de wijnbouw in Italië, toen zij zes eeuwen voor Christus als eersten wijn gingen verbouwen. Eerst alleen in Zuid-Italië, maar de Etrusken brachten de wijnbouw later ook naar het noorden van het land. Lange tijd stond Italië niet bekend om zijn uitstekende wijnen, maar dat veranderde na de Tweede Wereldoorlog. Toen maakte het land in korte tijd grote sprongen vooruit qua techniek en druivenrassen. Inmiddels staat Italië juist bekend om zijn mooie kwaliteitswijnen. Tijdens de wijndagen staat wijnhuis Tenuta La Tunella uit Friuli in de Schiltstraat.

Wijn uit Spanje

De Spanjaarden zijn misschien wel het gezondste volk van Europa. Dat komt vooral omdat ze er goed eten. Maar drinken kun je ook goed in Spanje. Veel wijn in Spanje is rode wijn. Spanje is tenslotte het land van de tempranillo. Deze druif is de meest aangeplante rode druif van Spanje. Maar ze maken er ook hele goede witte wijnen. Het land van tapas en paella heeft meer te bieden dan rioja en sherry. Denk aan haar witte wijnen zoals verdejo of airén uit La Mancha, het grootste wijngebied van Spanje. Bodegas Latue is een van de drie wijhuizen uit Spanje en komt uit dit gebied. Een derde van alle wijn komt uit de regio Valencia, hier vind je de bodega van Andrés Iniesta... de vermaarde voetballer

Wijn uit Frankrijk

Denk je aan wijn, dan denk je aan Frankrijk. Het land behoort dan ook tot de grootste wijn producerende landen ter wereld. Gemiddeld wordt per jaar 45 miljoen hectoliter Franse witte wijn, rode wijn, rosé wijn en mousserende wijn geproduceerd. Maar wat maakt Frankrijk tot een geschikt wijnland? Dat heeft in de eerste plaats te maken met het gunstige klimaat. Dit is over het algemeen gematigd warm. Daarnaast is door de relatief noordelijke ligging een langere rijpingsperiode nodig. Dat heeft gunstige effecten op de smaak. Complexe aroma’s ontwikkelen zich zo gemakkelijker en goede zuren worden behouden. Ook kent het land een enorme diversiteit aan bodemsoorten, wat het mogelijk maakt een grote verscheidenheid aan wijnen te produceren.