Natuurgebied De Bergvennen

Buitengewoon Bergvennen en Brecklenkampse Veld. Deze plek is gevormd in de voorlaatste ijstijd (ca. 180.000 tot 130.000 jaar geleden). In de vroege Middeleeuwen werden hier nederzettingen gesticht, bossen gekapt en akkers aangelegd op de dekzandruggen. De vochtige graslanden werden gebruikt als hooiland. Er ontstond een afwisselend landschap met bijzondere overgangen.

Wandelend in dit gebied zie je droge en natte heide, vennen, schrale hooilanden en bos. De zeven vennen zijn beeldbepalend in het glooiende landschap en zorgen voor een bijzondere sfeer. De stilte, weidsheid en de prachtige natuur zorgen ervoor dat je helemaal tot rust komt. Kom het zelf ervaren. Zeker in het najaar is een bezoek de moeite waard. De prachtige waterlobelia bloeit dan volop in de vennen.

Bergvennen met waterlobelia

De vennen in het zuidoosten (de Bergvennen) zijn als een ketting aan elkaar gekoppeld door slenkjes. Hier is het water zuur en groeit de prachtige waterlobelia. De waterlobelia is een ondergedoken vaste waterplant die behoort tot de klokjesfamilie. De soort staat op de Nederlandse Rode lijst van planten en is zeer zeldzaam en zeer sterk afgenomen. De waterlobelia bloeit in juli en augustus met twee tot acht bleek lila, tweelippige, knikkende bloemen in een armbloemige tros.

Wandelen in de Bergvennen

De Bergvennen zien en beleven? Volg het wandelpad van 2,3 km. door dit unieke gebied met zeven vennen, heide en bos. Geniet van de rust en ruimte. Honden aangelijnd toegestaan.
Download wandelroute

Meer info www.landschapoverijssel.nl

contactinformatie

 

Bergvennenweg
Lattrop

voorzieningen

  • Natuur

Tip je vrienden

facebook twitter