Noaberroute 49 km

Mooie route door zandverstuivingen, heide en bossen en het riviertje de Dinkel.

BEZIENSWAARDIGHEDEN LANGS DEZE ROUTE

ROUTE DOWNLOADEN

Huis Singraven & Watermolen Singraven
Landgoed Singraven is schitterend gelegen langs de Dinkel dicht bij het dorp Denekamp. Op het landgoed staan vele bijzondere monumentale gebouwen, waaronder het statige Huis Singraven, het achterliggende Koetshuis en de eeuwenoude watermolen met drie raderen. Singraven biedt een veelzijdig landschap met bossen, lanen, akkers, weilanden, moerassen, en de steeds aanwezige Dinkel. Singraven wordt voor het eerst vermeld in 1381 en het eerste Huis Singraven dateert uit 1415.

Schaapskooi Stroothuizen
Weggestopt tussen bossen, vennen en heide ligt de schaapskooi Stroothuizen. Het gebied lijkt zo weggelopen uit een sprookje. Schapen lopen er vrij rond en nostalgische lekkernijen maken van een bezoek een feest.

Natuurgebied het Lutterzand
Voor iedere Twentenaar staat Het Lutterzand synoniem voor plezierige uitstapjes, pootje baden in rivier de Dinkel en het ontdekken van de natuur. Verreweg het meest gefotografeerd is de bekende bocht in de Dinkel aan de westkant van dit 750 ha grote en uiterst gevarieerde natuurgebied. De natuur en het glooiende landschap is gevarieerd met dennenbomen, loofbomen, jeneverbessen, zandverstuivingen en heidevelden. Het is ook een hemel op aarde voor tal van vogels en de oever van de Dinkel is het domein van de oeverzwaluw en de ijsvogel.

Het riviertje De Dinkel
De rivier stroomt slingerend door het gebied en zorgt hier en daar voor mooie zandstroken en spectaculaire afkalvingen. Centimeter voor centimeter knaagt het stromende water hier stukjes van de oever af. Het is niet voor niets dat de rivier de Dinkel al in de eerste regel van het Twentse volkslied op lyrische toon wordt bezongen. De oevers bieden een immense rijkdom aan flora en fauna, waarbij de prachtig gekleurde ijsvogel als een soort mascotte mag worden gezien. De Dinkel ontspringt net over de grens tussen Coesfeld en Ahaus, doet dan een deel Losser en Dinkelland aan, om vervolgens bij het Duitse Neuenhaus uit te monden in de Vecht. Uiteindelijk komt het water in het IJsselmeer terecht.

Arboretum Poort Bulten
Dit is een groot natuurterrein met poelenlandschap van 19 ha. waarvan 20 ha. worden ingenomen door het Aboretum. Hier bevinden zich 2500 bomen en heesters, verdeeld over 1000 soorten. Bij iedere boom staat de naam vermeld zowel in het Nederlands alsook in het Duits en in het Latijn. Ook wordt de familie vermeld waartoe de boom behoort. Het Aboretum kan gezien worden als een park wat in ieder jaargetijde te bezoeken is. Het informatiecentrum op het terrein geeft wisselende tentoonstellingen. Tevens laat het bijbehorende bijenhuis zien hoe de insecten hier leven.

contactinformatie

 

voorzieningen

Type route
  • Recreatief fietsen

Tip je vrienden

facebook twitter