Springendalroute 53/43 km

Langs schilderachtige kwelvijvers, watervalletjes en smalle beekjes midden in het bos.

ROUTE DOWNLOADEN

Bezienswaardigheden langs deze route

Het Springendal
Rond 1920 werd het Springendal aangekocht door de Enschedese textielbaron Jannink. Hij gaf het al eeuwenoude landbouwgebied het aanzicht van een landgoed met veel Engelse kenmerken. De middeleeuwse essen (bolakkers die door bemesting steeds hoger werden) zijn, vriendelijk omzoomd door bomen, opgenomen in het geheel. Ook liggen er een aantal fantastische Twentse boerderijen. Bronnen en beken Springendal heeft een structuur van lanen en van water. Naast de monumentale Mosbeeklaan waarop een aantal zijlanen uitkomen wordt het karakter van het landgoed bepaald door bronnen en beken. Opborrelend water vormt een drietal vijvers, die op hun beurt de Springendalsebeek voeden.
Schuivenhuisje
Als u bij knooppunt 14 iets naar links gaat, langs het kanaal, ziet u het Schuivenhuisje; een merkwaardig smal gebouw. Deze stuw met bijzondere stalen schuivenconstructie regelt de waterstand van het kanaal met behulp van de Dinkel, die hier onder het Kanaal Almelo-Nordhorn doorstroomt. Het schuivenhuisje werd gebouwd in 1887 toen de scheepvaart op het kanaal nog groeiende was. Toen in 1960 het kanaal werd afgesloten voor scheepvaart, verloor het schuivenhuisje zijn functie. U kunt aan de rechterzijde van het huisje een film activeren die vertelt over de werking van het schuivenhuisje.

Landgoed Singraven
Tussen knooppunt 15 en 17 ziet u Huis Singraven en de Watermolens van Singraven. Het huis, zoals het er nu staat, is gebouwd in de 17e eeuw. In 1915 werd de familie Laan eigenaar van het Huis. In het Huis is een prachtige verzameling te zien van meubels uit de 17e en 18e eeuw, schilderijen, wandtapijten, porselein, zilver en vele in leer gebonden boeken. Iets verderop liggen de watermolens van Singraven. De molens werden voor het eerst in 1448 opgetrokken in vakwerk. De molen op de linkeroever was een koren- en oliemolen en de molen op de rechteroever was een pelmolen. De pelmolen werd tot 1878 gebruikt daarna omgebouwd tot houtzaagmolen. Deze houtzaagmolen is in de zomermaanden opengesteld voor bezoekers.
Havezate Het Everloo
In de 13e eeuw bestond het Everloo uit een jachtslot met gracht en het naastgelegen Bouwhuis. In 1881 werd het jachtslot afgebroken. In het Bouwhuis is thans een restaurant gevestigd.
Het Stift
Het Stift is een oud beschermd dorpsgezicht, ontstaan in de 12e eeuw. Van oorsprong is het een Benedictijnerklooster, dat later is omgezet tot een Stift. Onder Stift verstaat men een gebouw voor adelijke jongedames, die in kloosterlijk verband samenwoonden en werkten. Na vele jaren is Het Stift verlaten door de juffers. Tegenwoordig worden de Stiftshuizen bewoond door particulieren.

contactinformatie

 

Markt 9
7631 BW Ootmarsum/Weerselo

0541-291214

voorzieningen

Type route
  • Recreatief fietsen

Tip je vrienden

facebook twitter