Stiftroute 58 / 38 km

Naar de magische plek 't Stift, een oud beschermd dorpsgezicht met prachtige stiftshuizen en kerk.

ROUTE DOWNLOADEN

Bezienswaardigheden langs deze route

Het Stift
Het Stift is een oud beschermd dorpsgezicht, ontstaan in de 12e eeuw. Van oorsprong is het een Benedictijnerklooster, dat later is omgezet tot een Stift. Onder Stift verstaat men een gebouw voor adelijke jongedames, die in kloosterlijk verband samenwoonden en werkten. Er is in de loop der eeuwen veel veranderd op Het Stift. Zo is de oorspronkelijke gracht gedempt, is de kerk verbouwd en id de Stifsschuur van een oude boerenstal omgebouwd tot een restaurant. Na vele jaren is Het Stift verlaten door de juffers. Tegenwoordig worden de Stiftshuizen bewoond door particulieren
Kroezeboom
Dit is een meer dan 500 jaar oude eik. Tijdens de Reformatie werden onder deze boom in het geheim erediensten gehouden. Ter herinnering hieraan is in 1910 een kapel bij de Kroezeboom gebouwd. De huidige kapel dateert uit 1944. Stet Stift is een oud beschermd dorpsgezicht, ontstaan in de 12e eeuw.
St. Pancratiusbasiliek
Neogotische basiliek uit 1897 met een toren uit Bentheimer zandsteen uit 1502. De prachtige gebrandschilderde kerkramen zijn vervaardigd door vijf generaties Nicolas. De kerk is dagelijks geopend via de zijingang.
Watermolen Bels
De molen van Bels is een bovenslagmolen uit 1725. Thans is er een restaurantin de molen gevestigd. In de 18e en 19e eeuw was de molen, zoalsbijna alle watermolens in dit gebied in gebruik als papiermolen. In 1845werd op de noordelijke beekoever een cichoreimolen gebouwd. Enkele jaren later werd de papiermolen omgebouwd tot korenmolen. Bij de restauratiein 1960 werd de papiermolen herbouwd en cichoreimolen werd korenmolen.De restauratie werd uitgevoerd door Jan Jans, grootmeester op het gebied van landelijke bouwkunst. In de molen is een permanente expositieingericht over molens in Overijssel en die van Bels in het bijzonder.
Watermolen Frans
Net als Bels een bovenslagmolen uit 1725, gebouwd als papiermolen. In 1870 werd de stuwvijver aangelegd en werd de molen ingericht als korenmolen. Na een jarenlang verval werd de molen in 1969 gerestaureerd. In de molen is een expositie te zien over het Dal van de Mosbeek en worden archeologische vondsten uit de omgeving geƫxposeerd.

contactinformatie

 

Markt 9
7631 BW Ootmarsum

0541-291214

voorzieningen

Type route
  • Recreatief fietsen

Tip je vrienden

facebook twitter