Watermolenroute 26 km

Watermolens rondom het dal van de Mosbeek en de prachtige natuur in de omgeving van Ootmarsum en Springendal

ROUTE DOWNLOADEN

Bezienswaardigheden langs deze route

Springendal
300 ha. groot natuurgebied dat zijn naam dankt aan de vele beken die er ontspringen. Met bijzondere flora, waterbronnen, beekdalen en stuwwallen.
Watermolen Bels
De molen van Bels is een bovenslagmolen uit 1725. Thans is er een restaurant in de molen gevestigd. In de 18e en 19e eeuw was de molen, zoals bijna alle watermolens in dit gebied in gebruik als papiermolen. In 1845 werd op de noordelijke beekoever een cichoreimolen gebouwd. Enkele jaren later werd de papiermolen omgebouwd tot korenmolen. Bij de restauratie in 1960 werd de papiermolen herbouwd en cichoreimolen werd korenmolen. De restauratie werd uitgevoerd door Jan Jans, grootmeester op het gebied van landelijke bouwkunst. In de molen is een permanente expositie ingericht over molens in Overijssel en die van Bels in het bijzonder.
Watermolen Frans
Net als Bels een bovenslagmolen uit 1725, gebouwd als papiermolen. In 1870 werd de stuwvijver aangelegd en werd de molen ingericht als korenmolen. Na een jarenlang verval werd de molen in 1969 gerestaureerd. In de molen is een expositie te zien over het Dal van de Mosbeek en worden archeologische vondsten uit de omgeving geƫxposeerd.
Vassergrafveld
Een heidegebied met grafheuvels uit de Nieuwe Steentijd die toebehoorden aan stammen die naar de wijze van pottenbakken vallen onder de Standbekercultuur. In de grafheuvels (3000 tot 2000 jaar v. Chr.) zijn o.a. urnen met as gevonden.
Cirkels van Mander
Ook wel de cirkels van Jannink genoemd, zijn cirkelvormige akkers en in de jaren dertig van de 20e eeuw op de heide van de voormalige marke Mander aangelegd in opdracht van Gerhard Jannink, textielfabrikant en grootgrondbezitter uit Enschede. Hij had in Noord-Amerika gezien dat ronde akkers voordelen hadden boven rechthoekige. De velden konden vanuit het midden in een spiraalvormige gang worden bewerkt zodat de machines niet behoefden te keren. Er werd afwisselend rogge, haver en aardappels verbouwd. Na 1975 werd mais het belangrijkste gewas. Toen ook dat niet meer loonde zijn de gronden van Jannink in 1991 verkocht aan Landschap Overijssel.

contactinformatie

 

Markt 9
7631 BW Ootmarsum

0541-291214

voorzieningen

Type route
  • Recreatief fietsen

Tip je vrienden

facebook twitter