Natuurgebied Punthuizen, Stroothuizen en Beuningen Achterveld

Punthuizen, Stroothuizen en Beuninger Achterveld zijn onderdeel van Natura 2000-gebied Dinkelland. Je vindt hier heide en zeldzaam blauwgrasland. Om te wandelen en te fietsen is het een uitstekend gebied.

In dit uitgestrekte grensgebied tussen Losser en Beuningen hebben natuurorganisaties, in nauwe samenwerking met boeren, kosten noch moeite gespaard om de oorspronkelijke natuurwaarden een nieuwe kans te geven. Door de ondergrond zeer bewust te verschralen en water de vrije loop te geven, krijgen allerlei lang verdwenen planten weer een nieuwe kans.

Natura 2000

Punthuizen, Stroothuizen en het Beuninger Achterveld zijn onderdeel van Natura 2000-gebied. Je vindt hier heide en zeldzaam blauwgrasland, een schraal drassig grasland. In Nederland is weinig blauwgrasland over. Punthuizen en Stroothuizen hebben vijf hectare, dat is zo groot als tien voetbalvelden. Het blauwgrasland en de heide gaan achteruit, doordat de grond in Punt- en Stroothuizen te droog is. De provincie Overijssel is aan de slag gegaan om in én rondom het gebied de natuur sterker te maken.

Punthuizen

In het noordoosten van Twente ligt Punthuizen. Het hele gebied omvat zo’n 35 hectare heidelandschap waarvan weer zes tot zeven hectare blauwgrasland is. In de jaren 50 is het gebied als boerengrond gebruikt waar een deel van werd bemest en een deel alleen voor het hooi werd gebruikt. Natuurgebied Punthuizen heeft grote natuurhistorische waarde. Het gebied is een lappendeken van vennen, heidevelden, hooilandjes, schraal grasland, akkers, bosjes en houtwallen. Deze verscheidenheid hangt samen met geringe hoogteverschillen, bijzondere grondwateromstandigheden en de aanwezigheid van kalkrijk kwelwater.

Het Jan Wesselinkhoes gelegen aan de Puntbeek - is een traditioneel Los Hoes. De Puntbeek is een zogenaamde heidebeek, een beek die geen stroomdal vormt. Er worden aan de Puntbeek herstelwerkzaamheden uitgevoerd zodat deze unieke beek weer meer kan meanderen. Iets wat de flora en fauna in het gebied ook ten goede zal komen.

Stroothuizen

Weggestopt tussen bossen, vennen en heide ligt de Schaapskooi Stroothuizen. Een unieke plek in Twente. Het gebied lijkt zo weggelopen uit een sprookje. Schapen lopen er vrij rond en je kan er genieten van de rust, ruimte en natuur onder het genot van een hapje en een drankje. De omgeving van de schaapskooi is om meerdere redenen bijzonder. Het gebied is een kruispunt van leylijnen, dit zijn onzichtbare energiebanen die onder het aardoppervlak lopen. Midden op het uitgestrekte terrein is een boomstronk geplaatst waar mensen een kunnen worden met de natuur door de rust en ruimte op deze bijzondere plek te ervaren.

Beuninger Achterveld

Genieten van de rust, de heide en de frisse lucht? Hieronder tippen wij de mooiste routes om te fietsen door dit prachtige gebied welke in elk seizoen de moeite waard zijn.

Routes

Fietsroute Losser-Singraven-Het Everloo 46 km
Een afwisselende route en een fietstocht die al het moois dat de Schatkamer van Twente te bieden heeft combineert. De route fiets je op het fietsknooppuntensysteem en kan naar wens worden aangepast. De route Losser- Singraven bestellen.

Fietsroute Kerkdorpenroute 82 km
De kerkdorpenroute is een coulisselandschap en kun je op verschillende punten starten. Vanaf Overdinkel, Beuningen of Losser.

Fietstroute Beuninger Essen - Vrijdijk 21 of 39 km
De Beuninger Essen-Vrijdijk fietsroute bestellen. Vanaf de Punthuizerweg bij het informatiebord starten twee routes van het wandelnetwerk.

Praktische info

  • Parkeren is mogelijk aan de Punthuizerweg.
  • De natuurgebieden zijn vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.
  • Honden zijn toegestaan, mits aangelijnd.

contactinformatie

 

voorzieningen

Type
  • Natuur

Tip je vrienden

facebook twitter