Lockdown: Fietsen in Duitsland

Ik ben toerist in Noordoost Twente en wil fietsen in Duitsland, wat moet ik doen? Heel goed dat je niet zomaar op de fiets stapt, want dat kan een paar nare verassingen veroorzaken. Onderstaand een paar maatregelen om in acht te nemen.

Recreatief fietsen

Even een stukje op de fiets door het grensgebied is op dit moment even niet zo eenvoudig. Je zult namelijk een negatieve COVID-19 testuitslag moeten kunnen tonen. Dit resultaat mag vanaf de uitslag niet ouder zijn dan 48 uur.

Deze test kun je laten uitvoeren bij een commerciƫle teststraat. In Nederland ontvangen inwoners bij een Coronatest namelijk geen bewijs. Dat komt omdat Nederland Corona testen afneemt met als doel het virus te bestrijden, waar in Duitsland de intentie is om het testen de samenleving (langzaamaan) te openen. Daardoor ontvangen Nederlanders die testen bij de GGD ook geen bewijs. De mogelijkheid tot een bewijs bestaat wel bij commerciƫle teststraten. Dit bewijs is voldoende. Zolang het gaat om een officieel goedgekeurde PCR test, antigeen (snel) test of een zelftest uitgevoerd door deskundigen.

Afhankelijk van je keuze om af te stappen tijdens het fietsen in Duitsland geldt ook nog een aanmeldplicht. Dan moet jij jouw reis vooraf aanmelden via einreisemeldung.de. Voor grenspendelaars geldt de plicht, vooralsnog, 1 keer per week. Deze aanmeldplicht geldt niet als je op doorreis bent en maximaal 24 uur in Duitsland verblijft. Maar stap je dus van de fiets af om een boodschap te doen of een ijsje te eten, of je eigen meegebrachte lunch te nuttigen: dan moet je getest zijn EN je vooraf hebben aangemeld via bovenstaande link.

Boete bij geen bewijs

De Duitse politie controleert steekproefsgewijs of je een bewijs van de negatieve COVID-19-testuitslag bij je hebt Heb je die niet? Dan kun je een boete krijgen.