Lezing Salvador Dali

Op maandag 28 juni 2021 komt drs. Aldwin Kroeze , kunst- en cultuurwetenschapper en voor velen een bekende , een lezing houden over de kunstenaar Salvador Dali. Hij doet dit op zijn welbekende bevlogen manier. De lezing begint om 15.00 uur en wordt gehouden in “Ons Gebouw”, Ganzenmarkt te Ootmarsum.

Dali werd geboren in Figueres, een klein stadje aan de voet van de Pyreneeën, zo’n 25 kilometer van de Franse grens, in Catalonië op 11 mei 1904. Zijn eerste tekenonderwijs kreeg Dali op tienjarige leeftijd van een vriend van zijn vader, de impressionistische kunstschilder Ramón Pichet. Zijn eerste tentoonstelling vond in 1918 plaats in het stadstheater van Figueres. Dali studeerde in Madrid en in 1926 ging hij naar Parijs. Daar leerde hij Pablo Picasso en André Breton kennen. Door Breton sloot hij zich aan bij het surrealisme en werkte hij ook samen met o.a. de cineast Luis Buñuel.

In augustus 1929 bezochten Gala, haar echtgenoot Paul Éluard en enkele vrienden Dali in Portlligat , vlak bij Cadaqués. Gala en Salvador Dali werden op slag verliefd op elkaar. Gala scheidde en in 1934 huwde zij met Dali voor de wet. Pas in 1958 werd hun kerkelijk huwelijk te Montrejic ingezegend, na de dood van Paul Éluard. In de zomer 1940 vestigde hij zich in de Verenigde Staten waar hij 15 jaar zou wonen.
In de VS werkte Dali jarenlang als adviseur en tekenaar voor de beroemde Walt Disney. Na de tweede Wereldoorlog keerde hij met Gala terug naar Europa; eerst Portugal , later naar Italië. Salvador Dali werkte in Rome samen met de Italiaanse film-en theaterregisseur Luchino Visconti om een voorstelling van William Shakespeares pastorale komedie As You Like it te arrangeren. Door de Spaanse koning Juan Carlos werd hij in de adelstand verheven. Hij en Gala werden markies en markiezin de Dali de Pubol. Enkele citaten van Dali: “Wie wil niet liever door geluk dommer worden dan wijzer door schade?” “Wanneer je voor genie speelt, dan word je er een.” “Toen ik zes jaar oud was, wilde ik kok worden. Toen ik zeven jaar oud was, wilde ik Napoleon worden. Sindsdien is mijn ambitie in hetzelfde tempo blijven groeien.”

Vooraf aanmelden.

Betaling vooraf . Bankrekening nr. NL68RABO0150981562 t.n.v. penningmeester Kunstkring Ootmarsum.

www.kunstkringootmarsum.nl

Wanneer

Prijzen

  • € 6,50 Entreeprijs

Vrienden: € 6,50 incl. consumptie
Overigen: € 11,50 incl. consumptie

Locatie

Ons Gebouw

Adres
Ganzenmarkt 26, 7631EM
Website
www.kunstkringootmarsum.nl

Tip je vrienden

facebook twitter