Bezoek de molen van Oude Hengel

Elke zaterdag is de Molen van Oude Hengel in Ootmarsum geopend voor bezoekers van 11.00 tot 14.00 uur.

De molen van Oude Hengel is niet de eerste windmolen van Ootmarsum. Aan het eind van de Molenstraat heeft vanaf de middeleeuwen de stadsmolen gestaan, welke in 1866 in handen van de familie Bökkers is gekomen. In 1929 braken er twee wieken af en werd het bovenstuk gesloopt. De romp dient nu nog als woonhuis.

In 1866 is aan de Oldenzaalsestraat begonnen met de bouw van een houten achtkantige bovenkruier door Albertus Voorhuis uit Geesteren. Deze molen brandde in 1872 af en werd vervangen door een ronde stenen molen, die er nu nog steeds staat. Er werd ook een molenaarshuis en een gelagkamer gebouwd.

In 1911 verkocht zoon Jan Voorhuis de molen aan Herman Oude Hengel. De molen is daarna vier generaties in bezit geweest van de familie Oude Hengel. Er werd een bakkerij, een houtzagerij en later nog een graansilo aan de gebouwen toegevoegd. De molen, bakkerij, winkel en silo raakten later buiten gebruik.

De houtzagerij werd in 2009 verplaatst naar Gildehaus in Duitsland, waarna het geheel van grond en gebouwen is verkocht aan projectontwikkelaar Lint Molenbeek. Er kwam een woonbestemming op de grond. Alle oude gebouwen, behalve de molen, werden gesloopt en er werd begonnen met de ontwikkeling van de woningen.

Vanaf 2017 wordt de molen beetje voor beetje hersteld. In 2017 zijn er een aantal noodvoorzieningen aangebracht. In 2018 bleek de molen niet veilig voor molenaars en bezoek en is een half jaar gesloten geweest. Met een bedrag van rond de € 50.000 heeft de gemeente Dinkelland een aanzet gegeven tot de restauratie. Daarmee is in 2019 begonnen en in 2020 is de molen van buiten geheel geschilderd. De molen kan nu weer veilig draaien en bezoek ontvangen.

Wegens werkzaamheden aan de molen, is deze gesloten op zaterdag 20 en 27 augustus 2022.

Of bekijk de website www.molenootmarsum.nl

Wanneer

  • 1 feb - 31 dec 2022
    • elke zaterdag | - uur
  • -
  • -
  • -

Locatie

Molen van Oude Hengel

Adres
Oldenzaalsestraat 24, 7631CV Ootmarsum
Telefoon
0541-216655
E-mail
Website
www.molenootmarsum.nl

Tip je vrienden

facebook twitter