Stiftfestival 2023

Het Stiftfestival brengt van 19 t/m 27 augustus Twente in Mediterrane sferen. Divers en gekleurd programma, toegankelijk en vernieuwend. Het programma combineert muziek met andere cultuurvormen zoals zang, literatuur, kunst en dans.

A Mediterranean Voyage

De 19de editie van het Stiftfestival staat in het teken van een reis rond de Middellandse Zee. Met A Mediterranean Voyage wordt de bezoeker meegenomen langs een rijke geschiedenis en vele muziekklanken, van Cádiz tot Caïro en van Turkije tot Sicilië. Het negendaagse klassieke muziekfestival in Twente verbindt traditie met innovatie en jonge talenten met topmusici. Artistiek leider Daniel Rowland stelde een spannend en divers programma samen vol concerten waarin ruim 45 internationale musici in afwisselende samenstellingen spelen. Bij deze editie zijn ook twee festivaldramaturgen betrokken, schrijver en verhalenverteller Abdelkader Benali en de in Hengelo geboren en getogen schrijfster en arabist Meltem Halaceli. Zij zullen het thema vanuit andere invalshoeken kleur en een stem geven. Van 19 t/m 27 augustus zijn er ruim 30 concerten te bezoeken. Kijk op www.stiftmusicfestival.nl voor het programma.

Hoogtepunten van het festival

Artistiek leider Daniel Rowland: “Nog nooit in de geschiedenis van het Stiftfestival hebben we zo’n aansprekend en divers programma gepresenteerd, toegankelijk én vernieuwend, doorspekt met invloeden uit andere culturen”. De concerten vinden plaats op bijzondere locaties in Twente. Van fietsconcert tot familievoorstelling en van Chopin concert (A Winter in Majorca) tot een spannende Unbound in de grote Kerk in Enschede waar de Cypriotische kunstenaar Christos Constantinou (o.a. van PlanetArt en Gogbot) de realtime surroundprojectie verzorgt. Daarnaast reizen vele internationale musici van wereldniveau naar het Twentse landschap. Opvallende namen zijn de Iraanse zanger Mohammad Motamedi, de van oorsprong Egyptische ud-virtuoos Joseph Tawadros, de Nederlandse jazzpianist en kenner van de muziek uit het Midden-Oosten Rembrandt Frerichs, de sopraan Luciana Mancini en de Iraans-Nederlandse componiste Aftab Darvishi. Zij schreef een nieuw werk in opdracht van Stiftfestival.

Over Stiftfestival

Stiftfestival biedt een muzikale beleving in het Twentse landschap van internationale topkwaliteit. Het programma combineert kamermuziek met andere cultuurvormen zoals zang, literatuur en kunst. Historische kerken en landgoederen in het prachtige Twente vormen het decor van dit jaarlijks negendaagse festival in augustus. Het Stift met de eeuwenoude Stiftskerk in Weerselo vormt het hart van het festival, naast bijzondere locaties zoals Kasteel Twickel, de Enschedese synagoge of landgoed Singraven. Het Stiftfestival is een beeldbepalend evenement in de provincie Overijssel.

Programma

 1. 7 Last Words
  Aanvang: 19:30

  7 Last Words

  St. Plechelmusbasiliek, Oldenzaal

 1. Interstellar
  Aanvang: 22:00

  Interstellar

  Cosmos Sterrenwacht Twente, Lattrop

Of bekijk de website stiftmusicfestival.nl

Wanneer

 • 19 aug - 27 aug 2023
  • dagelijks

Tip je vrienden

facebook twitter