Sinterklaasconcert Carillon Ootmarsum

Op zondag 29 november verzorgt beiaardier Jan Willem Achterkamp een Sinterklaasconcert op het Koning Willem-Alexander Carillon in Ootmarsum.

Dat Sint Nicolaas een grote kindervriend is, weten we allemaal. Dat hij de schutspatroon is van de zeelieden is veel minder bekend. Om die reden heeft vrijwel iedere havenstad een Nicolaaskerk. In Deventer is dat de Bergkerk. Maar ook Kampen en Amsterdam hebben er een. Op het programma voor vandaag staat de gregoriaanse hymne "Lauda Christe debita", die in de twaalfde eeuw ergens rond Salzburg onstaan is. Sint Nicolaas is immers een katholieke heilige. De vertaling luidt: Laten wij met de lof die aan Christus verschuldigd is, de roemruchte verdiensten van Nicolaas vieren.

Nog minder bekend is dat hij ook werd aangeroepen door diegenen die verlangden naar een geliefde. Daarom werd de Sint in de achttiende eeuw ook wel de “Hylickmaecker “ genoemd. Hij moest ervoor zorgen dat een huwelijk tot stand kwam. Hoewel de teksten van deze liederen over het algemeen een schertsend karakter hebben, is de ondertoon toch serieus. Wat te denken van de tekst – ‘k bid niet meer om Poppegoed, om Razijnen, Manglen, Vijgen, maar dat ‘k mocht een Vryer krijgen, jonk en kloek, die my voldoet. De “Vryer“ waar de Sint dan mee aan komt is een speculaaspop. Beiaardier Jan Willem Achterkamp bewerkte een aantal van de 18e eeuwse “Vrystersklagten”.

Daarnaast hoort u natuurlijk voornamelijk de ons zo bekende en geliefde traditionele Sinterklaasliederen, alsmede een paar modernere zoals "In een Spaanse villa" en "Sinterklaas is verdwenen".

En dan is het vandaag ook nog Eerste Advent. Dat gaat niet zonder eeuwenoude liederen als "Het komt een schip geladen" en "Het daget in het oosten".

Beiaardier Jan Willem Achterkamp zal het carillon bespelen van 14.00 uur tot 15.00 uur. Hij is beiaardier in Dinxperlo en Epe, en was tot 1 januari 2020 stadsbeiaardier van Deventer waar hij het fameuze Hemony-carillon (1647) van St.Lebuinustoren bespeelde. Voorts is hij universiteitsbeiaardier van de Nyenrode Businessuniversiteit te Breukelen.

U bent van harte welkom op zondag 29 november van 14.00 tot 15.00 uur bij de Protestantse kerk in Ootmarsum. We hopen dat u zult genieten van de heldere klanken van het Ootmarsumse carillon.

Wanneer

  • -

Prijzen

  • gratis Entreeprijs

Locatie

Protestantse Kerk

Adres
Ganzenmarkt 31, 7631EM Ootmarsum
De gegevens op deze pagina worden aangeboden door MarketingOost.

Tip je vrienden

facebook twitter