Nostalgische Oogstdag

Golvende roggevelden bepalen al vele eeuwen lang het aangezicht van de essen op de flanken van de Kuiperberg bij Ootmarsum. Waar gezaaid is kan geoogst worden.

Op dinsdag 23 juli halen de pachters van deze essen de oogst op traditionele wijze binnen met oude werktuigen en met paard en wagen. Een fraai schouwspel waarbij je van harte uitgenodigd bent!

Programma
10.30 uur. Aanspannen van de wagens in het Openluchtmuseum Ootmarsum
11.00 uur. Vertrek naar de akkers van de Zonnebergweg. Hier wordt gemaaid en krijgt u toelichting hierover. Er wordt gemaaid met de hand, met de zeis, met paardenkracht en met een tractor met dorsmachine.
12.00 uur. De boerinnen brengen koffie en brood voor de harde werkers en na het Angelus wordt er gegeten en gedronken.
15.00 uur. De volgeladen wagens rijden via het centrum van Ootmarsum naar het Openluchtmuseum. Hier worden de garven opgezet in zgn. hokken. Dan worden er ook pannenkoeken gebakken boven het zgn. losse vuur in het Los Hoes. In de bakspieker wordt dan onder leiding van bakker Jan Schulten gedemonstreerd hoe van het gemalen graan het bekende roggestoet wordt gebakken. De grote, meerdere kilo's wegende broden zijn vooral bekend van de traditionele brooduitdeling op de Ageler Es. Hierbij schonken, in vroegere jaren, boeren broden aan de minder bedeelden.

Wanneer

  • -

Prijzen

  • gratis Entreeprijs

gratis toegang bij de akkers aan de Zonnebergweg. Voor het Openluchtmuseum geldt de normale toegangsprijs.

Locatie

Openluchtmuseum Ootmarsum

Adres
Commanderieplein 2, 7631EA Ootmarsum
Telefoon
0541-293099
E-mail
Website
openluchtmuseumootmarsum.nl/