Lezing Dr. Sebastiaan de Vet.

Mysterieuze meteorieten en prachtige planeten: de geologie als verhalenverteller van ons zonnestelsel.

Mysterieuze meteorieten en prachtige planeten: de geologie als verhalenverteller van ons zonnestelsel. Gesteenten en landschappen van hemellichamen hebben fascinerend verhalen te vertellen. Ze ontstaan door de continue wisselwerking van de landschapsvormende processen die het oppervlak van het hemellichaam vormgeven. Het meteoriet- en planeetonderzoek probeert daarom op basis van geologische en landschappelijke kennis die opgedaan is op aarde de ontwikkeling van het zonnestelsel aan het licht te brengen. Aan de hand van parallellen, experimenten en prachtige beelden bekijken we in de lezing hoe meteorieten en planeetlandschappen de veranderingen van deze hemellichamen hebben vastgelegd. En dat je met wat landschappelijke kennis je niet hoeft te beperken tot de rotsachtige hemellichamen bewijst de (dwerg)planeet Pluto. Ontdek in deze lezing hoe je door de bril van de geologie op een andere, creatieve manier naar het zonnestelsel leert kijken.

Dr. Sebastiaan de Vet Planeetonderzoeker Sebastiaan de Vet onderzocht hoe je kennis van het aardse landschap en gesteente kunt gebruiken om de ontwikkeling van andere planeten te begrijpen. Op basis van zijn passie en fascinatie voor dit werk schreef hij het boek Praktisch planeetonderzoek voor de zaterdagochtend (2016). Momenteel zet hij zijn planetaire werk voort bij Naturalis en bestudeert hij de Nederlandse meteorieten. Sinds 2018 is hij voorzitter van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS).

De lezing is niet alleen geschikt voor volwassenen maar ook voor geintresserde kinderen.

Na afloop is er een mogelijkheid om een rondleiding te volgen in het planetarium en het observatorium. De lezing begint om 14.00 uur. Aanmelden is niet nodig en er gelden de standaard entreeprijzen.

Wanneer

  • -

Prijzen

  • € 8,00 Entreeprijs Volwassenen
  • € 5,00 Entreeprijs jongeren (t/m 18 jaar)

Locatie

Cosmos Sterrenwacht

Adres
Frensdorferweg 22, 7635NK Lattrop
Telefoon
0541-229700
E-mail
Website
sterrenwachtcosmos.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter