Gedeeltelijke maansverduistering

Na de fraaie totale maansverduistering van vorig jaar vindt er weer dinsdag 16 juli weer een maansverduistering plaats. Dit keer zal de Maan niet helemaal verduisterd worden maar voor 65%. Ondanks dat het geen totale verduistering is zal ook dit weer een heel erg fraai verschijnsel zijn. De sterrenwacht is geopend om dit spektakel goed te kunnen bekijken.

Tijdens een maansverduistering beweegt de Maan zich door de schaduw van de Aarde en valt er geen direct zonlicht meer op het maanoppervlak. De Maan verdwijnt in de schaduw van de Maan en kleurt dan donkerder. De kleur kan zelf richting rood gaan.

De maansverduistering begint om 22.02 uur. De Maan is dan net opgekomen en staat dan laag boven de zuidoostelijke horizon. Het maximum van de verduistering is om 23.31 uur. Om 1 uur ’s nachts verlaat de Maan de schaduw van de Aarde weer.

Met het blote oog is de verduistering een bijzonder fraai gezicht. Vanaf het dakterras en het observatorium van de sterrenwacht kunt u het prima volgen. Stelt u zich een verduisterende Maan voor boven het Twentse landschap, een mystiek gebeuren!

De maansverduistering is zichtbaar door verschillende telescopen in het observatorium en op het dakterras. Vergeet daarbij niet uw eigen verrekijker mee te nemen, ook daarmee is het prima te zien. Aan de hemel staan ook de planeten Jupiter en Saturnus. Bekijk van dichtbij de ringen van Saturnus en de maantjes van Jupiter!

De sterrenwacht is geopend om 21.30 uur tot het einde van de verduistering. Er is o.a. een korte lezing over de maansverduistering en een planetarium voorstelling met tekst en uitleg over de actuele sterrenhemel en over de maansverduistering. De lezingen zijn doorlopend. U kunt op elk gewenst tijdstip komen.

Wanneer

Prijzen

  • € 8,00 Entreeprijs Volwassenen
  • € 5,00 Entreeprijs jongeren (t/m 18 jaar)

Aanmelden is niet nodig

Locatie

Cosmos Sterrenwacht

Adres
Frensdorferweg 22, 7635NK Lattrop
Telefoon
0541-229700
E-mail
Website
sterrenwachtcosmos.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter