Midwinterhoornblazen Denekamp

Het is nog onduidelijk of de midwinterhoorn activiteiten i.v.m. corona door kunnen gaan. De meningen over het ontstaan van het midwinterhoornblazen zijn verdeeld. De traditie zou in heidense tijden kunnen zijn ontstaan uit het verlangen naar de lente en het verjagen van de boze, duistere demonen van de winter.

Hoe mooi een dergelijke verklaring ook klinkt, voor deze uitleg ontbreekt echter iedere vorm van bewijs. Het is in ieder geval wel zeker dat de midwinterhoorn in de late middeleeuwen bespeeld werd.

Tegenwoordig worden er tussen de eerste zondag van de advent en Driekoningen (6 januari) demonstraties midwinterhoornblazen gegeven en zijn er elk jaar speciale wandeltochten waar op diverse plaatsen blazers staan opgesteld. De blazers spelen om beurten, het is niet correct te blazen als een andere blazer speelt. De uitdrukking in Twente voor het geluid is: 'n oaln roop (=de oude roep).

De midwinterhoornblazers uit Denekamp (Doarp) bestaat uit een groep van zo'n 20 blazers. Vanaf de eerste advent tot 3-koningen wordt er op verschillende locaties geblazen.

SPEELSCHEMA DOARPER MIRWEENTERHOARNBLOAZERS (DENEKAMP)

Meer info: www.dmwhb.nl

Wanneer

  • 29 nov - 6 jan 2021
    • dagelijks

Prijzen

  • gratis Entreeprijs

Locatie

Nicolaasplein

Adres
Nicolaasplein 5, 7591 MA Denekamp

Tip je vrienden

facebook twitter