Passieconcert in de Stiftskerk

te Weerselo

prijs
gratis
locatie
Stiftskerk, Weerselo

Op zondagmiddag 18 maart 2018 vindt een bijzonder concert plaats in de Stiftskerk. Het gaat om een uitvoering van ‘Membra Jesu Nostri’ van Dietrich Buxtehude, door het vocaal ensemble La Colombe, begeleid door het ensemble Orfeo Boreale, alles onder leiding van dirigent Iassen Raykov.

Dietrich Buxtehude (1637-1707) is een uit Noord-Duitsland stammende componist en organist die met zijn composities andere componisten – waaronder J.S. Bach – diepgaand beïnvloed heeft. Het muziekstuk is het bekendste bewaard gebleven vocale muziekwerk van Buxtehude. De tekst in zeven delen bestaat uit een middeleeuwse hymne – een gedicht. In ieder deel wordt een ander deel van Christus’ gekruisigde lichaam bezongen: zijn voeten, knieën, handen, zijde, borst, hart en hoofd.

De zandstenen Stiftskerk, waarvan het grondplan teruggaat tot de 12e eeuw, leent zich heel goed voor een uitvoering in kamermuziekbezetting. Iassen Raykov: “De intimiteit van deze historische kleine kerk en de bijzondere akoestiek bieden ons de optimale voorwaarden om deze beroemde passiemuziek uit te voeren, waardoor het concert voor de bezoekers een belevenis kan worden die een oorspronkelijke luisterervaring zal kunnen benaderen”. De kerkzaal biedt plaats aan tenminste 80 bezoekers, en ten hoogste aan 100 personen.

Het Passieconcert begint om 15.30 uur. Het duurt ongeveer 70 minuten. Bij het verlaten van de kerk is een open-schaalcollecte; als richtlijn vraagt de organisatie een bijdrage van € 10 tot 20, naar draagkracht. De bezoekers krijgen na afloop iets te drinken aangeboden in de naast de kerk gelegen Stiftsschool. Hier is ook gelegenheid om uitvoerenden te spreken. Kom op tijd als u verzekerd wilt zijn van een plaats.