Paasstaakslepen Denekamp 2025

In nogal wat streken en plaatsen van ons land komen we 'folkloristische gebruiken' tegen: van generatie op generatie doorgegeven gewoonten binnen de gemeenschap van dorp of streek. Denekamp is bekend om haar Paasgebruiken. Eerste paasdag om 13.00 uur vertrek v.a. de St. Nicolaaskerk richting landgoed Singraven.

Ruim voor pasen worden twee jongens uit het dorp Denekamp verkozen, die de rollen van Judas en Iscarioth zullen vertolken. Judas is de aanvoerder en Iscarioth is z'n helper, deze rolverdeling komt telkens weer naar voren.

EERSTE PAASDAG Op eerste Paasdag vertrekt rond 13.00 uur vanaf de St. Nicolaaskerk een groot aantal personen, waaronder Judas en Iscarioth richting Huis Singraven. Daar wordt aan de kasteeleigenaar om een 'paasstaak' (een lange, rechte boomstam) gevraagd.

Na inwilliging van dit verzoek trekt de stoet met heer van het Singraven naar de plek waar de boom wordt aangewezen die als paasstaak wordt uitverkoren. Nadat de boom wordt goedgekeurd wordt begonnen met het omhakken ervan. Dit omhakken is een soort voorrecht, dat slechts aan enkele personen is voorbehouden- een voorrecht dat van vader op zoon overgaat. Ondertussen klimt Judas in de boom om zo hoog mogelijk een touw te bevestigen waaraan de boom kan worden omgetrokken. Wanneer het Judas niet lukt om hoog in de boom te klimmen mag Iscarioth het proberen.

Nadat de boom is omgehakt en van takken is ontdaan wordt deze met de top naar voren richting het dorpscentrum gesleept. Dit wordt gedaan door honderden mensen die in zeer korte tijd lange ketens vormen door elkaars handen vast te houden en op die manier een keten te vormen. Zo wordt de paasstaak onder luide aansporing voortgetrokken. De 'Poaskeerl's die bij de boomstam lopen zingen ondertussen paasliederen. Bij de St. Nicolaaskerk aangekomen wordt de boom voor de kerk neergelegd en gaan velen naar het Paaslof dat om 15.00 uur begint. Na de korte kerkdienst wordt de paasstaak verder getrokken naar de paasweide op 't Goor a/d Berghummerstraat.

Daar begint vervolgens het spektakel van het verkopen van de boom. Maar eerst dient de paasstaak rechtop te worden gezet. Er wordt een gat gegraven, terwijl ook een ton gevuld met teer aan het topje van de staak wordt bevestigd. Het overeind zetten van de paasstaak gebeurt met behulp van enkele ladders en veel mankracht.

Als eindelijk de paasstaak staat is het de taak van Judas om deze boom te verkopen. Dit spel van vragen en bieden wordt in onvervalst Twents dialect gebracht. Wanneer het Judas niet lukt om de boom te verkopen wordt hij door de menigte van de ladders geschud en mag Iscarioth het proberen. De traditie wil echter dat Iscarioth de boom niet mag verkopen. Dat moet Judas doen, dus moet Judas tot slot toch weer naar boven. Nadat de boom verkocht is sluit Judas de middag af door de aanwezigen uit te nodigen voor het paasvuur. Dit wordt om 20.00 uur ontstoken.

Sinds 2018 staan de Paasgebruiken van Denekamp op de lijst van Immaterieel Erfgoed in Nederland.

Wanneer

Prijzen

  • gratis Entreeprijs

Locatie

Huis Singraven

Adres
Molendijk 37, 7591PT Denekamp
Telefoon
0541351906
E-mail
Website
www.singraven.nl/

Tip je vrienden

facebook twitter