Vlöggeln Ootmarsum 2025

Hand in hand trekken mensen door het centrum van Ootmarsum onder het zingen van de Ootmarsumse paasliederen. Aanvang op 1e en 2e Paasdag om 17.00 uur. De Paasgebruiken in Ootmarsum zijn opgenomen in de lijst van Cultureel en Immaterieel Erfgoed in Nederland.

De Poaskearls lopen vanaf de Paasweide naar de stad, waar dan het vlöggeln begint. Aan de rand van de stad legt de oudste zijn rechterhand op de rug, waarna zijn “moat” zijn linkerhand daarin legt. Daarna volgen de andere Poaskearls in volgorde van aantal dienstjaren en daarachter volgt de voorzanger. Achter de voorzanger haakt jong en oud aan, waardoor er een lange keten van mensen ontstaat, die zich zingend door de straten en steegjes van de stad slingert. Onderweg trekt men rond stiepels en door een aantal gebouwen. Op de Markt rolt de lange slinger van mensen zich uiteindelijk op. Beide paasliederen worden nog eenmaal gezongen en tenslotte worden de aanwezige kinderen onder hoerageroep opgetild.

Sinds 2015 staan zowel de Rondgang van de Nachtwacht als de Paasgebruiken van de poaskearls in Ootmarsum op lijst van Immaterieel Erfgoed in Nederland.

Wanneer

  • -
  • -

Prijzen

  • gratis Entreeprijs

Locatie

Centrum Ootmarsum

Adres
Markt 9, 7631BW Ootmarsum

Tip je vrienden

facebook twitter