Lezing Dr. Eric Mulder: Domesticatie van wolf tot hond: survival of the fittest?

Bij de migratie vanuit Afrika naar Europa, ruim 40.000 jaar geleden, maakte de Steentijdmens kennis met de wolf. Tamme wolven, oftewel honden, zijn mogelijk al wel 35.000 jaar “de beste vriend van de mens”. Hoe is dat zo gekomen? En waar ligt de oorsprong van de verandering van wolf tot hond?

Het zou goed kunnen, dat er in meerdere regio’s domesticatie heeft plaatsgevonden. Dat op zekere dag een wolf zomaar besloot, om als een soort jachthond met een jager mee te gaan, is onwaarschijnlijk. Honden zijn dus wolven, maar wel bijzondere wolven, dat geldt niet alleen voor een Siberische husky maar ook voor een Franse buldog. Er bestaan tussen wolf en hond slechts enkele genetische verschillen. Daardoor kunnen honden plantaardig voedsel verteren en doen ze in hun gedrag aan wolvenwelpen denken. Misschien zijn honden en mensen wel samen gedomesticeerd. Feit is, dat mensen onderling, maar ook honden mét mensen, coöperatief kunnen communiceren. Dat wil zeggen: samenwerken, maar ook om hulp vragen om een probleem op te lossen. Het vermogen om communicatief samen te werken, heeft de domesticatie van wolf tot hond mogelijk gemaakt én is ook de basis van wat ons tot mens, tot Homo sapiens, maakt.

Charles Darwin zei al in 1871: “Man in many respects may be compared with those animals which have long been domesticated”. (In velerlei opzicht kan de mens worden vergeleken met die dieren, welke het langst gedomesticeerd zijn). Het lijkt erop, dat Darwin de spijker op de kop sloeg.

BESTEL TICKET

of koop je kaartje 's avonds aan de kassa.

Of bekijk de website www.naturadocet.nl

Wanneer

  • -

Prijzen

  • € 7,50 Entreeprijs

Inclusief koffie/thee in de pauze.

Locatie

Museum Natura Docet

Adres
oldenzaalsestraat 39, 7591 GL Denekamp
Telefoon
0541351325
E-mail
Website
www.naturadocet.nl

Tip je vrienden

facebook twitter