Binnenkijken bij

Huize Brecklenkamp: een historische buitenplaats en complex rijksmonument

Leestijd 5 minuten 6001 x bekeken

Het ijzeren hek gaat geruisloos open. Een prachtig landgoed strekt zich voor me uit. Uitgestrekt en adembenemend. Brecklenkamp is een historische buitenplaats, een complex rijksmonument en valt onder de natuurschoonwet.

In 1353 stond in dit moerasgebied al een huis langs de route naar Coevorden en Groningen. In de vorige eeuw is het flink verpauperd, maar door het ingrijpen van de huidige bewoner is het landgoed flink opgeknapt en tegenwoordig kun je genieten van het prachtige eindresultaat. Haagjes, een oranjerie, een slingertuin en oude fruitbomen omarmen je als je over het terrein wandelt.

Huize Brecklenkamp
Huize Brecklenkamp

Slingerkogels en een sierdolkje

Eigenaar Matthijs Wanrooij is er inmiddels bij komen staan en kijkt mee naar zijn trotse bezit waar hij heel veel energie en tijd in heeft gestoken. De tuin bestond bij de aankoop in 1991 uit brandnetels, wilgen, ongewenste hoge bomen en grasvelden. Samen met zijn vrouw is hij aan het ontwerp en de -uitvoering begonnen. De basis van de tuin heeft het 17e eeuwse Hollands Classisisme als stijl. “En binnen die structuur heb ik mijn eigen ontwerpen gemaakt, met allerlei invloeden. Zo is hier ook een Engelse landschapstuin, maar dan in het klein”, vertelt hij over het ontwerp. Dat bij het aanleggen veel naar boven is gekomen, is een logisch gevolg op deze plek met -historie.- -Slingerkogels, een 17e-eeuwse fles, een sierdolkje en bouwelementen -kwamen aan de oppervlakte. Deze staan nu als monumentjes tussen de planten.

Korte bloeitijd

De iristuin is nu vooral het deel van de tuin waar veel tuinclubs uit Nederland en Duitsland naar komen kijken. Ook dit jaar zal in mei weer een open tuinendag zijn, al houdt Matthijs wel een slag om de arm als het gaat om de precieze datum. “De iris bloeit slechts een dag of tien. En de bloeitijd is afhankelijk van de vorstperiodes”, vertelt hij tijdens de wandeling door zijn tuin.

Concerten en oude rijtuigen

Voor mensen met minder groene vingers worden er een aantal leuke dingen georganiseerd. Zo zijn er regelmatig kleine concerten in de eetzaal. Daarbij heeft Matthijs een duidelijke keuze gemaakt wat betreft het muziekgenre. “Vaak klinkt er barok in oude land-huizen, maar ik organiseer voornamelijk concerten met modernere muziek. Deze huizen zijn vaak de bakermat geweest voor vernieuwende muziek, daar ga ik graag in mee”, legt hij uit.

Niet vernieuwend, maar wel echt -authentiek is het jaarlijks -terugkerende- bezoek van oude koetsen op het landgoed. De mossel- en de nonnen-wagen, een Adenauer of een -Landauer:- de kans is groot dat je deze oude rijtuigen tegenkomt op 18 september op landgoed Brecklenkamp. Het zijn de Koets’n -Kerels - de Twentse rijtuig-vereniging - die hier een tussenstop zuleen maken. Iedereen is in authentieke dracht en tussen de oude bomen op het landgoed zal een picknick worden gehouden.

Er is nog zo’n leuk moment gepland. Een paar maanden eerder - op 23 mei om precies te zijn - zullen de opvolgers van de koetsen hier knorrend een plek vinden. In totaal rijden 45 voor-oorlogse oldtimers rond lunchtijd het landgoed op. En dat zijn vooral auto’s die destijds al bestemd waren voor de jetset zoals Bugatti, Lagonda, -Hispano- Suiza en Auburn. Tijdens de rally zullen zij strijden om de Hertzberger- -Trofee. Eddie Herzeberger was de enige Nederlander die een Grand Prix heeft -gewonnen- en om zijn naam in ere te houden is besloten om vanaf dit jaar een rally met zijn naam te organiseren. Zijn deze snelheidsmonsters een aanslag op de -authenticiteit van het landgoed? -Wanrooij vindt van niet. “Nee, dit zijn oude auto’s. Echte oldtimers met historie. Dat past goed bij het gevoel dat je hebt bij een landgoed.”

Vaak klinkt er barok in oude land-huizen, maar ik organiseer voornamelijk concerten met modernere muziek. Deze huizen zijn vaak de bakermat geweest voor vernieuwende muziek, daar ga ik graag in mee.

Speciale postzegeluitgave

De tuin hebben we gezien en we zijn aangekomen bij de grote deur van huize Brecklenkamp. Via de grote eetkamer met imposante schouw beklimmen we een klein trapje om uiteindelijk in de bibliotheek uit te komen. Het is het meest oorspronkelijke deel van Huize Brecklenkamp. Vroeger stond hier een toren - een zogenaamde spieker - op. Op deze oude plek gaat Matthijs zitten aan tafel en pakt een aantal postzegels met daarop zijn huis en landgoed. Vol trots vertelt hij: “Mijn landgoed was een van de vijftig landgoederen (van de in totaal 550 Nederlandse buitenplaatsen, red.) die model stond voor een speciale postzegeluitgave.” Na het horen van zoveel informatie rijst natuurlijk de vraag waarom hij regelmatig het publiek en de publiciteit opzoekt. Hij zucht en zegt allereerst dat deze vraag meestal wordt gesteld. Daarna steekt hij nog een keer van wal: “Iedereen heeft de behoefte om te laten zien wat hij doet. Het huis is heel bijzonder.” Hij leunt achterover in zijn stoel en wijst naar het plafond dat is voorzien van oude schilderingen. Met druiventrossen en rennende eenhoorns. “Dit is omstreeks 1560 geschilderd. Dat is meer dan 450 jaar geleden. Je voelt het verleden als je hier bent. Ook als je door de tuin loopt, voel je dat. En juist dat gevoel, dat wil ik delen.”

Meer informatie is te vinden op: www.breckelenkamp.nl en www.svcc.nu (over de Herzberger trofee)
Foto's: Max de Krijger

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Meer verhalen uit Ootmarsum-Dinkelland

  1. Doe-tips

    13 leuke uittips tijdens de Paasdagen!

    Geschreven door Denise
  2. (Oude) Tradities

    Typisch Twentse paastradities

    Geschreven door Liane
  3. Doe-tips

    Wandelen onder Wilmink's vleugels op de Kuiperberg

    Geschreven door Fun2walk
  4. Culinair

    Proef onze streekproducten, de basis van het slow food principe

Tip je vrienden

facebook twitter