Artikel

Elephant Parade Ootmarsum

Leestijd 4 minuten 3973 x bekeken
Geschreven door

Ootmarsum-Dinkelland

Van 15 september tot en met 30 oktober wordt in Ootmarsum-Dinkelland de Elephant Parade georganiseerd. Een kleurrijke internationale tentoonstelling van rijk gedecoreerde en beschilderde olifanten. Na onder andere Londen, Shanghai, Amsterdam, Rio, Dubai en Brussel kun je straks genieten van deze internationale tentoonstelling met levensgrote sculpturen in Ootmarsum en heel Dinkelland.

Internationale allure

Een internationale tentoonstelling in Dinkelland, dat is iets bijzonders. Waarom Dinkelland, waarom olifanten en wat wordt er allemaal georganiseerd? We gaan langs bij Jeroen Enkelaar, marketingmanager STOFD / VVV Ootmarsum-Dinkelland, hij vertelt ons met veel enthousiasme meer over deze kleurrijke expositie.


Meer dan 35 olifanten

Enkele maanden geleden werd Jeroen door Evertjan Zikken van Hotel van der Maas in Ootmarsum geattendeerd op de Elephant Parade. Jeroen: ‘Hij had deze openluchttentoonstelling gezien in Laren en op Schiphol en was enthousiast om dit ook in Ootmarsum te organiseren. Ik was het gelijk met hem eens, Ootmarsum is natuurlijk een prachtig decor voor de kleurrijk beschilderde olifanten van de Elephant Parade.’ In totaal zullen zo’n 35 olifanten tijdens de parade te bewonderen zijn in de binnenstad van Ootmarsum en bij diverse bekende toeristische plekken in heel Dinkelland en Noordoost-Twente. Onder andere bij Landgoed Singraven, ’t Stift, Natura Docet Wonderryck Twente en Klooster Franciscanessen.

Elephant Parade
Elephant Parade

José Reuvekamp
José Reuvekamp

Gezamenlijk initiatief

Deze opvallende, kleurrijke tentoonstelling zal in de openlucht plaatsvinden en is voor iedereen gratis toegankelijk. De unieke olifanten worden op diverse plekken in de binnenstad van Ootmarsum geplaatst, maar ook op drukbezochte plekken elders in Dinkelland. Jeroen: ‘Deze grote tentoonstelling vraagt om een goede organisatie en afstemming. Namens het Toeristisch Ondernemersfonds Dinkelland voeren we intensief overleg met de BIZ-Ootmarsum en de Ondernemers Federatie Ootmarsum. De ondernemers moesten immers ook een olifant ‘adopteren’, voor de periode van de tentoonstelling. Alleen dan zou de Elephant Parade Ootmarsum financieel haalbaar zijn voor ons. Dit kon individueel, maar ook gezamenlijk. Je ziet dus straks in bijna elk straatje van Ootmarsum een kleurrijke olifant staan, gesponsord door de ondernemers. Dat is fantastisch!’


Kunstenaars ontwerpen eigen olifant

Een aantal kunstenaars uit Ootmarsum hebben zelfs een eigen ontwerp gemaakt voor een unieke olifant. Jeroen: ‘De kunstenaars Maureen Knobben, Ton Schulten en René Leuveld hebben een eigen olifant ontworpen en kunstenares José Reuvekamp zal gedurende de tentoonstelling in haar atelier aan de Dwarsstraat op haar eigen wijze een olifant beschilderen. Heel mooi om de betrokkenheid en het enthousiasme bij de ondernemers te voelen en te horen. Zo heeft Lammerink Installatiegroep BV een olifant laten uitvoeren in de eigen huisstijl van de organisatie. Dit alles geeft je een gevoel dat het iets moois gaat worden. Daar zijn we wel van overtuigd.’


Olifanten-routes

Speciaal voor deze prachtige tentoonstelling worden er diverse activiteiten georganiseerd. Zo zijn er de Elephant Tours, drie unieke routes voor fiets-, wandel- en auto tochten waar je langs alle olifanten wordt geleid en uiteraard kunt genieten van de mooie omgeving.
FIETSROUTE
AUTOROUTE
WANDELROUTE - UITLEG
WANDELROUTE - PLATTEGROND

Jeroen: ‘De wandelroute is een stadsroute door Ootmarsum die je alle olifanten in het mooie stadje laat zien. Aan de hand van een overzichtelijk routekaartje dat wordt uitgegeven hoef je geen olifant te missen. De fiets- en autoroute brengt je langs de kunstzinnige olifanten buiten Ootmarsum naar de andere mooie plekken in Dinkelland en Noordoost-Twente. Deze routes leiden je dan langs álle olifanten in de gehele regio.’


Designwedstrijd voor inwoners en scholen

De bewoners in Dinkelland en leerlingen op de diverse scholen in Dinkelland worden betrokken bij een designwedstrijd. Iedereen wordt uitgedaagd om mee te doen en een eigen design olifant te ontwerpen. Jeroen: ‘We stellen vaste sjablonen beschikbaar waarmee je je eigen design kunt vormgegeven. Een jury beoordeelt de inzendingen en het ontwerp van de winnaar wordt toegepast op een heuse replica die door Elephant Parade Internationaal zal worden opgenomen in het assortiment dat (wereldwijd) wordt uitgebracht. Op deze manier willen wij heel graag ook de inwoners van Dinkelland zelf op een creatieve manier laten deelnemen en betrekken bij deze unieke tentoonstelling.’


Bescherming Aziatische olifant

Het doel van Elephant Parade is om aandacht te vragen voor de bescherming en het behoud van de Aziatische olifant. De kleurrijke levensgrote babyolifanten werden voor het eerst in 2007 in Rotterdam tentoongesteld - een expositie dat door de toenmalige burgemeester werd bekroond als de 'meest gefotografeerde tentoonstelling ooit'. Wereldwijd vonden er inmiddels meer dan twintig tentoonstellingen plaats, waaronder in Engeland, de Verenigde Staten, China, Italië, Duitsland, Singapore, Hongkong, Frankrijk, Luxemburg en Brazilië.


De organisatie

De organisatie van de Elephant Parade Ootmarsum ligt in handen van het Toeristisch Ondernemersfonds Dinkelland (STOFD/VVV Ootmarsum-Dinkelland). Zij werkt hierbij samen met BIZ-Ootmarsum, Ondernemers Federatie Ootmarsum en Elephant Parade International BV.

Voor meer informatie ga naar: Elephant Parade Ootmarsum

Internationale Elephant Parade Ootmarsum website.

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Ootmarsum-Dinkelland

Special

In the picture

RV Actief

De afgelopen periode was pittig voor menig ondernemer. De komende tijd willen wij als VVV Ootmarsum-Dinkelland onze lokale ondernemers ondersteunen daar waar mogelijk. En iedereen kan daar een steentje aan bijdragen!

RV Actief, Weerselo

Meer verhalen uit Ootmarsum-Dinkelland

 1. Samen Sterk

  Samen sterk voor de horeca

  Geschreven door Ivanka
 2. Twente tales

  De Non van Singraven: sommingen horen haar nog steeds in dit kasteel.

  Geschreven door Vincent
 3. Zien & Doen

  Op de fiets olifanten in Twente spotten

  Geschreven door Els
 4. Doe-tips

  Wat te doen in de herfst? 10 uitjes met kinderen in Twente

  Geschreven door Yvette

Tip je vrienden

facebook twitter