(Oude) Tradities

Typisch Twentse paastradities

Geschreven door

Liane

Leestijd 4 minuten 11157 x bekeken

Pasen is een feest van tradities in Ootmarsum-Dinkelland. Voor de Tukker zelf een heel gezellig evenement waar menig oud-inwoner speciaal voor terugkomt, maar ook voor de mensen buiten Twente een hele ervaring. Leuk om eens mee te maken! Bijgaand een aantal uit het oog springende gebruiken die voor de Tukker vanzelfsprekend zijn.

Palm Palm Pasen

Palmpasen
Palmpasen
Palmzondag, de zondag voor Pasen zie je veel kinderen op straat met een stok waarop palmtakken, snoep en brood zijn gebonden. Dat is de palmpaastak die vol trots tijdens de palmpaasoptocht in Ootmarsum en Denekamp wordt getoond. Tijdens dit gebruik lopen kinderen en hun ouders mee in een optocht terwijl ze paasliedjes zingen. En heb je de mooiste palmpaastak, dan win je een prijs! Leuk voor de kleintjes, maar juist ook als toeschouwer kijk je je ogen uit en kom je alvast in de paasstemming!

paashout halen
paashout halen

Paashout halen
Om een mooi groot paasvuur te ontsteken op Eerste Paasdag, heb je hout nodig, veel hout! Dit wordt volgens echt Twents gebruik op paaszaterdag gehaald. Paashout halen, oftewel 'hoalt haal'n'! Vooral Denekamp en Ootmarsum zijn hierin heel fanatiek en wordt het gebruik van vader op zoon overgebracht. De jongens en mannen vertrekken ’s ochtends met wagens richting het bos. Na het verzamelen van hout rijden ze terug naar de stad of het dorp. Hier wordt onder het genot van bier en borrels het hout naar de plek van het paasvuur gebracht. Een heel spektakel dus. Vooral deze terugkomst is leuk om te zien. Het enthousiasme van jong en oud straalt van de gezichten!

Vlöggeln
Vlöggeln

Vlöggeln
Een bijzondere traditie in Ootmarsum op zowel Eerste als Tweede paasdag. Het verhaal begint bij de Poaskearls. Deze jonge, vrijgezelle mannen zijn deze dagen 'heersers' van de stad. Ze zijn niet te missen in hun lange beige jas, zwarte broek en hoed. Tijdens het vlöggeln lopen de Poaskearls en andere inwoners van Ootmarsum hand in hand door de stad. Ondertussen zingen ze paasliedjes. De oudste Poaskearl loopt voorop en rookt een sigaar. Eenmaal aangekomen bij het eindpunt – het Marktplein – worden de kinderen drie keer opgetild. Dit staat symbool voor de blijdschap om nieuw leven. Vlöggeln moet je gewoon een keer meegemaakt en gezien hebben.

Paasstaak slepen
Paasstaak slepen

Paasstaak slepen
Nog zo’n mooie traditie is het Paasstaak slepen in Denekamp op Eerste Paasdag. Onder aanvoering van Judas en Iscarioth wordt aan de kasteelheer van Huis Singraven om een 'paasstaak' (een lange, rechte boomstam) gevraagd. Na inwilliging van dit verzoek trekt de stoet naar de plek waar dé boom wordt aangewezen. Deze wordt vervolgens omgehakt en met de top naar voren richting het dorpscentrum gesleept door honderden mensen die in zeer korte tijd lange ketens vormen door elkaars handen vast te houden. Aangekomen bij de Sint Nicolaaskerk wordt de boom voor de kerk neergelegd en gaan velen naar het Paaslof dat om 15.00 uur begint. Aansluitend wordt de paasstaak verder getrokken naar de paasweide waar de boom weer recht opgezet wordt en het spektakel van het verkopen van de boom begint. Dit spel van vragen en bieden wordt in onvervalst Twents dialect gebracht.

Paasvuur
Paasvuur
Het Paasvuur
Het paasvuur is niet typisch Twents, maar het is wel bijzonder hoe het hier wordt georganiseerd. Ook weer een traditie die elk jaar volgens vast gebruik wordt gedaan. 's Avonds om 20.00 uur wordt het paasvuur aangestoken. En als je een rondrit maakt door de regio, dan zie je op tientallen plekken eigen paasvuren bij boeren in het weiland waar mensen gezamenlijk naartoe gaan. Rondom het paasvuur in Denekamp en Ootmarsum lopen uiteraard de Poaskearls rond en zingen hun Paasliederen. Bijzonder en verwarmend!

Eén ding is zeker: in Twente hoef je je tijdens het paasweekend niet te vervelen. Ideaal voor een dagje weg dus. Of je boekt er meteen een hotelovernachting bij. Want eerlijk: de Twentse paastradities gaan samen met de nodige drankjes. En meteen op bed ploffen na zo’n dag maakt het eigenlijk alleen maar beter. Toch?

Twente kent nog veel meer tradities en gebruiken, bekijk dit leuke filmpje maar eens

Wat vind je van de informatie op deze pagina?

Deel dit artikel met vrienden

Liane

Meer verhalen uit Ootmarsum-Dinkelland

  1. Doe-tips

    13 leuke uittips tijdens de Paasdagen!

    Geschreven door Denise
  2. Doe-tips

    Wandelen onder Wilmink's vleugels op de Kuiperberg

    Geschreven door Fun2walk
  3. Culinair

    Proef onze streekproducten, de basis van het slow food principe

  4. Doe-tips

    Een stevige (winterse) wandeling

Tip je vrienden

facebook twitter