Bevrijdingswandeling Ootmarsum 1,5 km

Een wandeling door Ootmarsum

Bezienswaardigheden langs deze route

ROUTE DOWNLOADEN

De Markt
De Markt in Ootmarsum was op woensdag 4 april 1945 het toneel van een uitbundig feest. De plaatselijke bevolking was uitgelopen om de bevrijding te vieren. Het stadje was die morgen officieel bevrijd door een Engels regiment met tanks. De Nederlandse driekleur wapperde vanuit het stadhuis en de bevrijders werden enthousiast begroet. In de dagen erna rolden honderden tanks en ander materieel vanuit Almelo via Ootmarsum naar Denekamp en van daaruit verder naar Duitsland om de geallieerde opmars te ondersteunen. De vlag van het Engelse regiment werd aan de stad Ootmarsum geschonken en is goed geconserveerd.

Protestantse Begraafplaats
Op de protestantse begraafplaats aan de Molenstraat liggen vier Engelse oorlogsvliegers begraven. Zij kwamen in de nacht van 6 november 1940 om het leven toen hun bommenwerper neerstortte in de Ageler Es. De begrafenis van de vliegers gebeurde onder grote belangstelling en met militair eerbetoon waarvoor de Duitsers verantwoordelijk waren. De Ootmarsumse burgers zorgden voor 33 kransen. Familie van de omgekomen vliegers hebben na de oorlog verschillende keren de begraven bezocht van hun geliefden. De schooljeugd van Ootmarsum heeft de graven geadopteerd en verzorgt jaarlijks een herdenking. De graven liggen bij de heg aan de kant van de Rondweg.

Bergplein
Op het Bergplein speelde zich in de nacht van 29 op 30 januari 1945 een groot oorlogsdrama af. Een Engelse bommenwerper dropte tijdens een luchtgevecht met een Duitse jachtvlieger zijn bommenlast om zich beter te kunnen verdedigen; in de veronderstelling dat hij boven Duits grondgebied was. Dat was dus niet zo. Drie bommen vielen er waarvan er gelukkig maar één explodeerde. Bij dit bombardement kwamen twee buurtbewoners om het leven: de 12-jarige Johan Heupink en de 34-jarige Femmetje Davids. Daarnaast waren er zes zwaargewonden. De materiële schade was enorm. Vele tientallen huizen in het oude stadscentrum werden geheel of gedeeltelijk verwoest. De wederopbouw werd in 1950 afgerond. Toen werd ook het oorlogsmonument opgericht. Jaarlijks vindt hier op 4 mei de Dodenherdenking plaats.

Joods Monument
Op de plek van de voormalige kloostermuur aan de Kloosterstraat staat het Joods monument. Daarmee worden de negen Joodse inwoners van Ootmarsum herdacht die op 30 maart 1943 via het doorgangskamp Westerbork naar Sobibor werden gedeporteerd waar ze op 9 april 1943 werden omgebracht. Het monument omvat onder andere een Bentheimer zandsteen met een Hebreeuwse tekst; het is de gevelsteen van de voormalige in 1936 afgebroken Joodse synagoge op deze plek. In het Cortensstaal zijn honderden Davidssterren gelaserd. In totaal elf Ootmarsumse Joden zijn in de Tweede Wereldoorlog vermoord. Evenzovele Stolpersteine op drie plaatsen in Ootmarsum waar de Joden woonden, herinneren daaraan. Onder andere bij Molenstraat 59, Grotestraat 20 en Walstraat. Op de Kuiperberg bevindt zich de eeuwenoude Joodse begraafplaats. In het klooster waren tijdens de oorlog Duitse militairen gehuisvest; na de oorlog was het klooster geruime tijd een geallieerd hospitaal.

Het Cremershuis
Het Cremershuis aan de Marktsraat is één van de mooiste en meest gefotografeerde panden met een rijke geschiedenis die teruggaat tot 1656. In de eerste helft van de vorige eeuw woonde daar de familie Menco: vader, moeder, drie zoons en een dochter. Later verhuisden zij naar Almelo. In de oorlog dook de familie onder bij een boerderij in de buurtschap Hezingen, vlakbij Ootmarsum. Daar werd ze op 6 oktober 1944 ontdekt en opgepakt door een groep NSB’ers uit Ootmarsum onder wie een voormalige buurman aan de Marktstraat. Vader Menco en zijn drie zoons werden de dag erna in de vroege ochtend weggevoerd en onderaan de Kuiperberg in de berm langs de straat door de Duitsers geëxecuteerd. Een monument herinnert an dit drama. Moeder en dochter Menco werden ook weggevoerd; van hen is nooit meer iets vernomen. De NSB’er heeft na de oorlog zijn straf uitgezeten.

contactinformatie

 

Tip je vrienden

facebook twitter